U Srbiju ovog proleća stižu migovi iz Belorusije

© Sputnik / Dejan SimićMinistar odbrane u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović
Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je da će „migovi-29“, koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Belorusije, biti isporučeni tokom proleća.

„U stalnom smo kontaktu sa beloruskom stranom, imamo razumevanja, jer, kao i mi, imaju snažne izazove zbog kovida-19. Nama je važno da taj remont bude u potpunosti završen“, rekao je Stefanović za „Politiku“.

On je naveo da se očekuje da u junu bude završena i modernizacija „migova-29“, koja se obavlja u Srbiji, i da će ih nakon toga naša vojska imati ukupno 14.

Stefanović je kazao da od kupljenog naoružanja u inostranstvu ove godine stiže 19 tenskova T-72 iz Rusije i ostatak oklopnih vozila BRDM-2 MC, kao i francuske vazduhoplovne rakete „mistral“.

Kako je rekao, radi se i na bespilotnoj letelici „pegaz“ u saradnji sa Kinezima.

„Naš fokus, ipak, ostaje opremanje sredstvima iz domaće industrije“, rekao je ministar odbrane.

MiG-29 - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2021
U Srbiju stižu četiri „mig-29“ iz Belorusije

Izrazio je očekivanje da se kompletira divizion samohodnih haubica NORA B-52 i da ih imamo 18 do kraja godine, kao i do 30 oklopnih vozila „miloš“.

„U toku je i ugovaranje nabavke novih ‘lazara’, zatim tu je MRAP, ali i širi asortiman pešadijskog naoružanja i balistička zaštita koju proizvodi Jumko“, naveo je Stefanović.

Upitan o eventualnoj nabavci ruskog sistema „Krasuha“, ministar je kazao da je dao nalog da Generalštab izvrši analizu i da proceni šta bi bilo najbolje za našu vojsku.

On je naveo da je „Krasuha“ sistem koji deluje u prečniku od 200 kilometara i da je pre svega namenjen zaštiti ruskih raketnih sistema PVO S-300 i S-400, kao i da se pokazao kao vrlo efikasan jer može da deluje na dronove i bespilotne letelice, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala