Slovačka o „Sputnjiku Ve“: Geopolitički interesi ne smeju biti iznad interesa građana

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaPakovanja vakcine "Sputnjik Ve"
Pakovanja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Slovačka bi mogla da proizvodi vakcine protiv virusa korona, a nije isključeno da bi to mogla biti i ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekao je premijer zemlje Igor Matović.
„Ruski proizvođač vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) zainteresovan je za to da se vakcina proizvodi direktno i zemlji kojoj je isporučuje. Geopolitički interesi ne smeju da budu iznad interesa ljudi“, istakao je Matović za Slovački radio.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi Slovačka započela proizvodnju vakcine, to ne bi činila samo za svoje građane, nego bi njome snabdevala i druge zemlje Evropske unije.

Istovremeno, praški portal „Seznam“ javlja da eksperti češkog Ministarstva zdravlja proučavaju pravne aspekte za moguću direktnu kupovinu ruske vakcine protiv korone, zaobilazeći odobrenja organa Evropske unije.

Drugim rečima, traži se opcija prema kojoj bi ruska vakcina dobila dozvolu za korišćenje u Češkoj bez sertifikata Evropske agencije za lekove i češkog državnog instituta za kontrolu lekova.

„Ukoliko bi češki državni institut za kontrolu lekova bio protiv po tom pitanju, dozvolu za upotrebu vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) izdalo bi Ministarstvo zdravlja. U te svrhe bi se pozvali na paragraf osam zakona o lekovima, koji dozvoljava upotrebu vakcine u Češkoj, s tim što odgovornost za to preuzima na sebe država“, prenosi portal.

Danas je Ruski fond za direktne investicije potvrdio da je vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovala 21. zemlja po redu – Mjanmar.

„Registracija je realizovana u okviru ubrzanog postupka, bez dodatnih kliničkih ispitivanja na teritoriji zemlje“, saopšteno je iz fonda.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala