Severna flota se priprema za patriotsku ekspediciju na Arktik

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaDizel-električni ledolomac "Ilja Muromec" Severne flote Rusije
Dizel-električni ledolomac Ilja Muromec Severne flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Istraživači Severne flote i Ruskog geografskog društva tokom ove godine će realizovati zajedničku kompleksnu ekspediciju na Arktik u sklopu patriotskih akcija „Seti se rata“ i „Arktički front“.

Kako je saopštila pres-služba Severne flote, ekspedicija će slediti put kojim je prošao prvi konvoj „Derviš“.

„Hidrografska služba Severne flote predložila je da se ove godine organizuje i realizuje ekspedicija 'Seti se rata' tokom koje će biti uključene snage i sredstva Ruskog geografskog društva u znak sećanja na 88. godišnjicu početka Velikog otadžbinskog rata i 80. godišnjicu prolaska prvog konvoja 'Derviš'“, navodi se u saopštenju.

Planirano je da se tokom ekspedicije dodatno osmotri i ispita nekoliko brodova i plovila Severne flote, saveznika i nacističke Nemačke, koji su potopljeni tokom rata u Barencovom moru.

Takođe je predviđena potraga za sovjetskim podmornicama M-122, M-175 i hidrografskim brodom „Meridijan“.

Osnovni zadaci su visokoprecizno snimanje reljefa dna, analiziranje navigacionih nautičkih karata, vodiča i pomagala za plivanje, savladavanje nove tehnike i savremenih metoda rada, istraživanje u okviru vojno-istorijskog rada, očuvanje sećanja na mornare – zaštitnike Otadžbine“, rekao je naučni rukovodilac ekspedicije, šef odeljenja Hidrografske službe Severne flote, kapetan Aleksej Kornis.

Prema informacijama Severne flote, ekspedicija će biti održana u osam faza – od februara do septembra ove godine. U njoj će učestvovati hidrografski brodovi i čamci Severne flote kao i ledolomac „Ilja Muromec“, višenamenski brod „Elbrus“, brodovi Koljske flote različite snage. Pored toga, ove godine će biti održano nekoliko naučno-istraživačkih ekspedicija na arktičkim arhipelazima Barencovog i Karskog mora.

Severna flota, zajedno sa Ruskim geografskim društvom je od 2018. do 2020. godine realizovao nekoliko ekspedicija na Arktiku, u Barencovom i Belom moru. Ministarstvo odbrane Rusije je visoko ocenilo ekspedicije, a neke su odlikovane nacionalnim nagradama.

Prema dostupnim podacima, „Derviš“ je kodni naziv za prvi arktički saveznički konvoj koji je prevozio teret za SSSR po Zakonu o zajmu i najmu - programu prema kome su Sjedinjene Američke Države u Drugom svetskom ratu snabdevale ratnim materijalom svoje saveznike.

Prvi saveznički konvoj krenuo je sa Islanda 21. avgusta 1941. godine i stigao u Arhangelsk 31. avgusta iste godine. Karavan, koji je činilo šest brodova koji su polovili pod zastavama Velike Britanije i Holandije, dostavili su u luku najvažniji strateški teret, opremu, naoružanje i vojnu tehniku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala