Problem seksualnog zlostavljanja u sportu: „Odrasli treba da govore, da deca ne bi ćutala“ /video/

© Sputnik / Miljanov kornerNovinarka Snežana Pantović
Novinarka Snežana Pantović  - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Tema nove Sputnjikove emisije „Miljanov korner“ ove nedelje je bila seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u sportu.

Seksualno zlostavljanje u sportu je tabu tema o kojoj se nerado ili nikako ne govori u Srbiji.

U poslednjih godinu dana u Srbiji je otkrivano tri slučaja seksualnog zlostavljanja dece koja su stigla do tužilaštva, a postavlja se pitanje zašto se o ovome ne priča?

Gošće našeg Miljana Milićevića bile su Snežana Pantović, sportska novinarka i članica Udruženja Žena, sport, društvo, i Nada Sarić, bivša evropska šampionka u karateu i svedok seksualnog nasilja.

Upravo je Nada, kao neko ko je bila svedok seksualnog nasilja, objasnila zašto se prećutkuje ovakve stvari.

„Kao mlada sam bila svedok i doživela sam neku ucenu. Ja nisam od osoba koje ćute, možda je to tako jer mi je majka psiholog, a i od malena imam otpor. Međutim, imamo problem u edukaciji dece, ne samo dece, već i odraslih“, rekla je Sarićeva u „Miljanovom korneru“.

Miljanov korner - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Sputnjik sport – Miljanov korner: Šokantno istraživanje o seksualnom zlostavljanju u srpskom sportu

„Problem je u poruci koje šalje javno mnjenje, kada pričam sa sportistkinjama i sportistima, kada treba da kažu da im se nešto desilo, da su doživeli neki vid seksualnog nasilja, nailazila sam na odgovore 'ma bolje je da ćutim, šta ima da pokrećem tu temu, posle će narod da kaže ovo ili ono' ili 'ostaviće mi pečat za sva vremena, posle će da kažu njoj se to desilo' ili 'šta će da mi kažu mama i tata, oni su toliko dali sebe da napravim rezultat i sada odjednom taj neko je meni to uradio, neću da im pravim problem“, dodaje.

Bivša evropska šampionka u karateu kaže da je strah od osude jedan od najvećih problema.

„Problem je i u strahu, najviše u tome kako će da ih gleda okolina. Kod nas u manjim mestima ljudi se ne bore, ne suočavaju se sa problemima upravo zbog toga šta će im reći narod. Umesto da počinilac bude osuđen, kod nas je obrnuto, žrtva je ta kojoj se daje pečat. To je najveći problem, kako da se kod naroda stvori da se ne daje etiketa žrtvi, već počinilac da bude taj koji će biti. Mora da se nađe rešenje, a strah je najviše zbog toga“, rekla je Neda Sarić.

O rešavanju problema nadovezala se Snežana Pantović koja kaže da je edukacija najvažnija i da je njihov moto „odrasli treba da govore, da deca ne bi ćutala“.

„Neke zemlje su sistemski dobro rešile. Možemo da vidimo šta su uradili Danska, Velika Britanija, Francuska, Nemačka... Rešenja postoje, suštinski ona su svuda ista. Pod jedan, edukacija o tome šta je seksualno nasilje. Na kongresu u Americi utvrđeno je da seksualno nasilje deset puta više ugrožava sport nego doping“, rekla je Snežana Pantović.

„Kada je reč o Srbiji, ono što je najvažnije je da ovoj temi ne treba pristupati senzacionalistički, već o njoj treba razgovarati kao o ozbiljnom fenomenu. Došao je na red da se u Srbiji reguliše i ova vrsta društvene oblasti, sportske oblasti. Od presudne važnosti jeste razvijanje društvene svesti o ovoj temi. Ovo je tabu tema, a naša kampanja glasi 'odrasli treba da govore, da deca ne bi ćutala'. To je naš moto i pridržavaćemo se toga. Niko ne treba da ćuti ako mu se dešavaju takve stvari“, dodala je ona.

Više o svemu, o anketi koju su sproveli kod velikog broja sportista, reprezentativaca, o tome kako prepoznati trenera nasilnika, zašto deca napuštaju sport, kao i posledicama seksualnog nasilja opširnije pogledajte u „Miljanovom korneru“.

Sputnjik sport – Miljanov korner: Šokantno istraživanje o seksualnom zlostavljanju u srpskom sportu

„Sputnjik sport — Miljanov korner“: Ko bira selektora struka ili politika? /video/

Sputnjik sport – Miljanov korner: Da li se Partizan vraća filozofiji Duška Vujoševića? /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala