Nemica u 95. godini optužena za učešće u 10.000 ubistava u nacističkom logoru

© AP Photo / Czarek SokolowskiNacistički koncentracioni logor Štuthof u današnjoj Poljskoj
Nacistički koncentracioni logor Štuthof u današnjoj Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Nemački tužioci podigli su optužnicu protiv bivše sekretarice u nacističkom logoru Štuthof, koja sada ima 95 godina, optuživši je za saučesništvo u ubistvu 10.000 ljudi.

Žena za koju se navodi da se zove Irmgard F, bila je stenograf i sekretarica komandanta logora u blizini Gdanjska u današnjoj Poljskoj od juna 1943. do aprila 1945. godine, prenose nemački mediji.

Ona trenutno živi u staračkom domu u blizini Hamburga, a pošto je bila maloletna u vreme kada su počinjena dela zbog kojih je optužena, sudiće joj se pred sudom za maloletnike.

Prema optužnici, ona je „pomagala odgovornima u logoru u sistematskom ubijanju jevrejskih zatvorenika, sovjetskih ratnih zarobljenika i poljskih partizana“. Optužena je da je pomagala u više od 10.000 slučajeva ubistava, kao i saučesništvu u višestrukim pokušajima ubistava, naveli su tužioci iz nemačkog grada Iceha u pokrajini Šlezvig-Holštajn.

Tužilaštvo navodi da je sprovelo opsežnu istragu, uključujući razgovore sa svedocima u inostranstvu, ali i sa brojnim istoričarima kako bi razjasnili njenu konkretnu odgovornost u ubistvima.

Ona je povodom zločina u logoru saslušana još pedesetih godina 20. veka kao svedok. Tada je rekla da je preko nje išla sva korespondencija komandanta logora, ali da nije znala za masovne likvidacije.

Logo Ujedinjenih nacija na ulazu u sedište organizacije u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2020
Generalna skupština UN usvojila rusku rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma

U logoru Štuthof, kako navode nemački mediji, život je izgubilo 65.000 ljudi. Ubijani su „ciklonom B“ u gasnim komorama i vagonima, vatrenim oružjem...

Komandant logora u vreme kada je Irmgard u njemu službovala bio je Pol Verner Hope, pripadnik SS-a od 1933. i visoki oficir u vreme službovanja u Štuthofu.

Prema dostupnim istorijskim podacima, uhapsili su ga Britanci u aprilu 1946. godine, ali je uspeo da pobegne i domogne se Švajcarske. Vratio se u Zapadnu Nemačku, gde je ponovo uhapšen 1953. godine. U zatvoru je bio do 1966. godine, kada je izdržao kaznu.

Nemački mediji navode da pravosuđe priprema još slučajeva protiv bivših pripadnika nacističkih snaga i SS jedinica u logorima kao što su Buhenvald, Saksenhauzen, Mathauzen i drugi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala