„Nemačka i EU su na vašoj strani“: Berlin izdvaja 21 milion evra za podršku beloruskoj opoziciji

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Nemačke vlasti usvojile su akcioni plan za podršku opoziciji u Belorusiji u vrednosti od 21 miliona evra – radi se o pružanju azila, stipendijama i podršci nezavisnim medijima, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel.
„Nemačka vlada je usvojila akcioni plan 'Građansko društvo Belorusije'. Progonjeni opozicionari i ljudi u nevolji moći će na pojednostavljen način da dobiju vizu, a samim tim i azil kod nas. Želimo da pomognemo traumatizovanim žrtvama progona, da uvedemo stipendije i podržimo nezavisne medije“, izjavila je Merkelova.

Prema njenim rečima, „to neće promeniti konfrontaciju“ između sukobljenih strana u Belorusiji, jer je to „nemoguće učiniti spolja“, ali će pokazati demonstrirati podršku Berlina opoziciji.

Nemačka kancelarka je pozvala vlasti u Minsku da „odmah prekinu sa nasiljem i oslobode političke zatvorenike“. Ponovo je istakla da će Nemačka i EU nastaviti da „pozivaju na odgovornost one koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava u Rusiji koje se nastavlja“.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas kasnije je, govoreći na onlajn-konferenciji „Solidarnost sa Belorusijom“, rekao da je Nemačka za program podrške opoziciji u Belorusiji izdvojila 21 milion evra.

„Budite sigurni – Nemačka i EU su na vašoj strani. Uveli smo sankcije Lukašenku i njegovom režimu. Razradili smo akcioni plan 'Građansko društvo Belorusije' u vrednosti od 21 milion evra“, rekao je ministar, obraćajući se pristalicama beloruske opozicije.

Prema njegovim rečima, nemačka strana će predložiti stipendije studentima koji su bili isključeni iz škola i univerziteta zbog učešća u demonstracijama.

„Formiraćemo mehanizam za prikupljanje dokaza protiv onih koji krše ljudska prava. Doći će dan kada će biti pozvani na odgovornost. Doći će dan kada će narod Belorusije moći da živi u uslovima demokratije, slobode i vladavine zakona“, rekao je Mas.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala