„Blumberg“: Vakcina „Sputnjik Ve“ – najveće naučno dostignuće Rusije od sovjetske ere

© Aviakompaniя Aerolíneas Argentinas / Uđi u bazu fotografijaAvion sa drugom dozom ruske vakcine "Sputnjik Ve" sleteo na argentinski aerodrom u Buenos Ajresu
Avion sa drugom dozom ruske vakcine Sputnjik Ve sleteo na argentinski aerodrom u Buenos Ajresu - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Prva vakcina protiv virusa korona na svetu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) možda je i najznačajniji naučni proboj Rusije od sovjetskog perioda, piše agencija „Blumberg“.

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), prema kojoj su na Zapadu u početku bili skeptični, sada je postala svetski favorit u borbi protiv pandemije virusa korona, ističe se na početku teksta.

Rezultati treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koje je objavio ugledni naučni časopis „Lanset“, pokazali su da ruska vakcina ne zaostaje za američkim i evropskim a da je mnogo efikasnija od kineskih vakcina, navodi se u članku.

Nakon objave u „Lansetu“, mnoge zemlje su „stale u red“ kao potencijalni kupci vakcine, a najmanje 19 zemalja je već odobrilo upotrebu vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), uključujući i članicu Evropske unije – Mađarsku, dok su Brazil i Indija na korak od toga, konstatuje autor članka.

Prema rečima direktorke konsultantske kompanije „Kontrol risks“ Oksane Antonijenko, uspeh ruske vakcine u borbi protiv virusa korona mogao bi povećati geopolitički uticaj Moskve, na primer u Latinskoj Americi, piše „Blumberg“.

„Rusija je ovim dokazala da je sposobna da proizvodi nešto novo za čim postoji potražnja u celom svetu“, izjavila je ona.

Pored toga, i evropski regulatorni organi počinju da razmatraju zahtev za odobrenje ruske vakcine nakon obećanja Nemačke da će pomoći da se ta procedura ubrza.

Kako je „Blumbergu“ rekao glavni urednik časopisa „Lanset“ Ričard Horton, taj proces može trajati i nekoliko meseci, jer je neophodno da se prilože detaljni podaci o vakcini.

„Zaista mislim da će se ruska vakcina široko koristiti, ali to se neće dogoditi tako brzo“, rekao je Horton.

Kako se navodi u članku, u globalnoj borbi za pobedu nad pandemijom „trka vakcina“ je dobila geopolitički značaj – vlade teže da prevaziđu ogromnu socijalnu i ekonomsku štetu, koja je prateći efekat mera koje su uvedene zbog virusa korona. Autori članka primećuju da ta situacija daje prednost Rusiji kao jednoj od malobrojnih zemalja čiji su naučnici uspeli da naprave kvalitetnu vakcinu.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala