Berlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaBerlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira
Berlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Berlin namerava da razmotri sa evropskim partnerima odluku Moskve o proterivanju diplomata iz Nemačke, Švedske i Poljske, kaže šef nemačke diplomatije Hajko Mas. On je dodao da se Nemačka zalaže za dobre odnose da Rusijom.
„Rusija sama bira kakve odnose želi da ima sa ostatkom Evrope...Uvek smo isticali da ne želimo da se prekine nit razgovora sa Rusijom i bez obzira na sve poteškoće, želimo dobre, barem razumne odnose“, rekao je Mas u intervjuu za medija grupu „Funke“.

Dodao je i da će Nemačka sa partnerima u Evropi detaljno razmotriti naredne korake.

On je kao „važan signal“ ocenio izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena o tome da će Vašington usaglasiti svoj pristup Rusiji sa evropskim saveznicima.

Rusija je juče proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako se navodi, te diplomate će uskoro napustiti teritoriju Ruske Federacije. Istovremeno, Rusija je izrazila protest ambasadoru Švedske i privremenim poverenicima poslova poljske i nemačke ambasade zbog učešća u neodobrenim akcijama.

Nakon što su ruske vlasti donele ovu odluku stigle su reakcije iz Evrope – dok su Nemačka i Švedska osudile taj postupak, Poljska preti odmazdom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala