Auto-put kroz Grdeličku klisuru: Radovi na stabilizaciji kosina neprekidno traju

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLTunel Kosina 2 na auto-putu kroz Grdeličku klisuru
Tunel Kosina 2 na auto-putu kroz Grdeličku klisuru - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Auto-put kroz Grdeličku klisuru otvoren je pre godinu i po dana, a radovi na stabilizaciji kosina neprekidno traju. Desna traka je zatvorena za saobraćaj već neko vreme.

Pošto su pre dva dana iz leskovačkog odbora Narodne stranke prijavili da je opet došlo do klizišta na potpornim zidovima u Grdeličkoj klisuri, iz „Koridora Srbije” je saopšteno da ne postoje pomeranja na kosinama u klisuri, niti je aktivirano klizište, već da je reč o spiranju površinskog sloja materijala, piše „Politika“.

Aleksandar Antić, direktor „Koridora Srbije”, u ponedeljak je posetio gradilište i kazao da je zbog obilnih padavina i naglog topljenja snega došlo do manjeg izlivanja vode i blata u dužini od desetak metara, na desnom profilu auto-puta, koji je zatvoren za saobraćaj od oktobra 2020, zbog izvođenja radova na kosini, neposredno iznad trase auto-puta.

Jesenas je na tom delu puta rađen i asfalt jer je popucao. Obrušavanje potpornih zidova je u više navrata i tokom gradnje pravilo probleme tako da se sa sanacijom brda nije ni prestajalo.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije rekao je da će na tom putu stalno biti problema jer je zemljište erozivno i zato bi zidovi trebalo da se ojačaju.

„Kada padnu kiše, voda se sliva, ulazi u to zemljište i narušava sigurnost. Ako bi se pojavilo klizište bilo bi opasno. Oni i dalje pobijaju mikročipove i stabilizuju tu kosinu, tako da radovi u Grdeličkoj klisuri nisu ni stali“, objasnio je Rodić.

Prema njegovim rečima, da je prihvaćeno CIP-ovo rešenje iz idejnog projekta ništa od ovoga ne bi bilo. Njihov rešenje kosine je prenebregnuto i španskom izvođaču je dato da radi glavni projekat, a CIP-ovi projektanti se pozivaju na odgovornost i pokreću se postupci za preispitivanje njihovih licenci, kazao je Rodić.

Zorana Mihajlović potpredsednica vlade i bivša ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture za vreme čijeg mandata se obrušio potporni zid u Grdelici kaže da postojanje odgovornosti za obrušavanje može da utvrdi samo sud u sudskom postupku. Ministarstvo nije imalo svojstvo projektanta, investitora, izvođača, stručnog nadzora, kontrolne laboratorije ili tehničke kontrole na izgradnji Koridora 10. Svi navedeni subjekti imaju zakonom jasno propisane obaveze i odgovornosti u procesu izgradnje infrastrukturnog projekta.

„Ministarstvo je u okviru svojih nadležnosti tražilo dostavljanje izveštaja od investitora, ‘Koridora Srbije’, o uzrocima obrušavanja i obaveštenje o predlozima mera koje će se preduzeti za saniranje. Konačnu odluku u izboru projektantskih opcija, prihvatanju ili odbijanju predloga projektantskog nadzora, uvođenje novih subjekata u izradu projekta sanacije (Građevinski fakultet) donosio je poslodavac, odnosno ‘Koridori Srbije’, kao ugovorna strana. Konačnu cenu izgradnje treba poslodavac da utvrde nakon okončanog obračuna“, kazala je Mihajlovićeva koja trenutno rukovodi Ministarstvom energetike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala