Amerika skida Hute sa liste terorističkih grupa

© AP Photo / Hani MohammedHuti
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
SAD nameravaju da jemenski pokret Huta skinu sa liste terorističkih grupa kako bi odgovorili na humanitarnu krizu u zemlji, menjajući jednu od poslednjih odluka Trampove administracije koja je naišla na oštru kritiku.

Potez je potvrdio zvaničnik Stejt departmenta koji je rekao da će ovaj korak u potpunosti biti preduzet zbog humanitarnih posledica jedne od poslednjih odluka prethodne administracije, za koju su UN i humanitarne organizacije ocenile da će pogoršati najveću humanitarnu krizu na svetu, prenosi Rojters.

Pozdravljamo odluku američke administracije koja će doneti veliko olakšanje za milione građana Jemena koji se oslanjaju na humanitarnu pomoć i uvoz kako bi zadovoljili svoje najosnovnije potrebe, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

UN humanitarnu krizu u Jemenu ocenjuju kao najveću u svetu, sa 80 odsto građana kojima je potrebna pomoć.

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo proglasio je Hute terorističkom grupom 19. januara, dan pre nego što je Bajden stupio na vlast, preneo je Tanjug.

Promena ove odluke usledila je dan nakon što je predsednik Džozef Bajden obustavio američku podršku koaliciji predvođenoj Saudijskoj Arabiji u Jemenu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala