Vučić: Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji do kraja godine

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Srbija će investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) do kraja godine, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je za britansku agenciju Rojters kazao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao komplikovanu i tešku.

„U ovom trenutku nemamo proizvodne kapacitete za Sputnjik Ve (Sputnik V), ali izgradićemo ih. Nije važno koliko košta, investiraćemo u to", rekao je Vučić i dodao da je cilj Srbije da proizvodi ne samo za sopstvene potrebe, već i za izvoz u regionu.

Grupa ruskih stručnjaka trebalo bi sledeće nedelje da poseti Srbiju kako bi razgovarali o proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) do kraja godine, navodi agencija i napominje da bi u Srbiju ovog meseca trebalo da stigne još 200.00 doza ruske vakcine, 500.000 doza „Sinofarmove“, oko 90.000 doza“ Fajzer/Biontek“ i prve količine od oko 100.000 doza „AstraZenekine“ vakcine.

„Kineska vakcina je najskuplja“, rekao je Vučić, a Rojters dodaje da su Srbiji pomogle bliske veze sa Kinom koja je do sada u nju investirala milijarde.

Britanska agencija ukazuje i da je Srbija sa više od 530.000 vakcinisanih, odnosno 7,5 odsto populacije na četvrtom mestu u svetu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, iza Izraela, Velike Britanije i SAD.

Dodaje se da po programu vakcinacije stanovnici Srbije mogu da biraju između „Fajzer/Biontek“, kineske „Sinofarmove“ i ruske „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) vakcine.

Agencija navodi i da je Srbija među prvim zemljama u Evropi koja je počela vakcinaciju građana sa oko milion doza „Sinofarmove“ vakcine.

„Zahvalan sam predsedniku Siju (Đinpingu) zbog toga. Čitao sam o kvalitetu vakcina i shvatio da je kineska veoma dobra“, kazao je Vučić.

On je naglasio da će Srbija potrošiti između 200 i 300 miliona evra u toku ove godine za nabavku vakcina, ili 0,7 odsto BDP-a, preneo je Tanjug.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala