„Telegram“ prestigao popularni „Tik Tok“: Ruska aplikacija „pokorila“ svet

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaTelegram messenger service on a monitor screen
Telegram messenger service on a monitor screen - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
U januaru 2021. godine mesindžer „Telegram“ bio je aplikacija, sa izuzetkom video igrica, sa najviše preuzimanja na svetu prestigavši popularni „Tik tok“ i „Vocap“, svedoče podaci kompanije „Senzor tauer“ koja se bavi analitikom digitalnog tržišta.

Kako se navodi, „Telegram“ je instaliran 63 miliona puta, što je skoro četiri puta više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Najveći porast preuzimanja mesindžera zabeležen je u Indiji i Indoneziji.

Na drugom mestu je aplikacija „Tik tok“ sa 62 miliona preuzimanja, dok su među pet lidera i aplikacije „Signal“, „Fejsbuk“ i „Vocap“.

Pritom, „Telegram“ je prednjačio i po broju preuzimanja iz „Gugl plej prodavnice“, dok je po broju instaliranja iz „Ep stora“ tek na četvrtom mestu. Ipak, to nije uticalo na konačni rezultat i vođstvo aplikacije.

U januaru 2021. godine došlo je do ozbiljnih promena u sferi društvenih mreža i mesindžera. Nakon što su pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zauzele zgradu Kongresa 6. januara, mnoge društvene mreže su blokirale Trampove naloge i saopštile da nameravaju da pooštre borbu protiv ekstremističkih sadržaja. Jedna od najvećih aplikacija za razmenu poruka na svetu „Vocap“ pooštrio je pravila slanja poruka. Zbog toga su drugi mesindžeri i društvene mreže dobili na popularnosti.

Javna organizacija „Koalicija za sigurniji internet“ iz Amerike optužila je „Telegram“ da predstavlja platformu za širenje pretnji i koordinaciju rasističkih nasilnih akcija, posebno uoči inauguracije novog američkog predsednika Džozefa Bajdena i nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Zahtevala je od suda da se aplikacija izbriše iz „Ep stora“.

Treba pomenuti da je autor Telegrama Rus Pavel Durov, osnivač jedne od najpopularnijih društvenih mreža u svetu – „Vkontakte“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala