Ruski senator o proterivanju diplomata: Dobra lekcija ostalima

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Proterivanje diplomata koji su učestvovali u neodobrenim protestima u Rusiji poslužiće kao dobra lekcija ostalima, rekao je Sputnjiku zamenik predsednika Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.
„Vrlo dobro, to će ohladiti 'vruće glave' i poslužiće drugima kao dobra lekcija“, rekao je Džabarov.

Takođe je istakao da će biti „potpuno nezakonito“ ukoliko druge zemlje donesu odluku o recipročnom odgovoru na proterivanje diplomata.

„Diplomate, protiv kojih je Ministarstvo spoljnih poslova donelo odluku o proterivanju, otvoreno su se mešali u unutrašnje poslove Rusije. Naše diplomate nikada se nisu mešale u unutrašnje poslove drugih zemalja“, rekao je ruski senator.

Nešto ranije je saopšteno da je Rusija proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom. 

Kako se navodi, te diplomate će uskoro napustiti teritoriju Ruske Federacije. Istovremeno, Rusija je izrazila protest ambasadoru Švedske i privremenim poverenicima poslova poljske i nemačke ambasade zbog učešća u neodobrenim akcijama.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara

 Neodobrene akcije u znak podrške Navaljnom održane su 23. i 31. januara u različitim gradovima Rusije.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala