Rusija testira prvi hibridni avio-motor

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski avio-motor PD-14 za avion MS-21
Ruski avio-motor PD-14 za avion MS-21 - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
U Novosibirsku su počela ispitivanja superprovodnog elektromotora aviona, saopštila je pres služba Fonda perspektivnih istraživanja.
U toku je testiranje na zemlji sa demonstratorom hibridnog pogonskog sistema opremljenim električnim motorom od 500 kilovata. Prvi let je planiran na međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi „MAKS-2021“.

Kako su naveli u pres službi Fonda, testovi su potvrdili da su izabrana tehnička rešenja korektna. Eksperti su ocenili kvalitetan rad vazduhoplovne opreme i elektromotora, istražili uslove elektromagnetne kompatibilnosti kabinske i superprovodničke opreme, glavne režime rada elektromotora i njegovih sistema: hlađenje, pokretanje, zaustavljanje i rad pod opterećenjem.

3D printer - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2020
Rusija uspešno testirala avio-motor napravljen na 3D štampaču /video/

Ranije je saopšteno da će se ispitivanja hibridnog motora početi 2021. godine. U tu svrhu je jedan od tri motora Jak-40, koji se nalaze u zadnjem delu, zamenjen turboosovinskom gasnom turbinom sa električnim generatorom. Generator je razvijen u saradnji Centralnog instituta za vazduhoplovne motore P.I. Baranova i Vazduhoplovnog tehničkog univerziteta u Ufi.

Električni motor je ugrađen u „nos“ leteće laboratorije, koristeći efekat superprovodnika visoke temperature i kriogeni sistem. Napravljen je u kompaniji „SuperOks“ po nalogu Fonda za napredna istraživanja. Leteću laboratoriju, na bazi aviona Jak-40, razvili su specijalisti Sibirskog naučno-istraživačkog instituta „Čapligina“.

Zajednički projekat fonda i „SuperOks“ pod nazivom „Kontur“ započet je 2016. godine. Cilj je bio stvaranje elektroenergetskih sistema zasnovanih na principu superprovodljivosti, kao i razvoj tehnologije za proizvodnju visokotemperaturnih superprovodnika u obliku trake.

Tehnologija superprovodnika obezbeđuje jači tok struje i poboljšava karakteristike elektromotora i kablova.

U fondu su izjavili da naučna i tehnička baza, dobijena tokom sprovođenja projekta „Kontur“, pruža mogućnost dvostrukog povećanja specifične snage elektromotora, kao i smanjenje potrošnje goriva kada se koristi kao deo hibridnih pogonskih sistema.

Plan je da se ove tehnologije koriste za razradu motora i elektroenergetskih kompleksa za električne avione i helikoptere.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala