Dara iz Jasenovca nije antihrvatski, već antiustaški film /video/

© Foto : Aleksandar LeticDara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Reditelj „Dare iz Jasenovca“ Predrag Gaga Antonijević izjavio je za Sputnjik, na dan kad je počela američka premijera filma, da je u Srbiji došlo vreme za novi patriotizam.

„Dolaze mlade generacije koje su se poslednjih 20-30 godina učile na pogrešnim obrascima i sad je vreme da kažemo nije to baš tako bilo. Neka ovi drugi pričaju šta hoće, ali mi imamo obavezu da razvijamo novi patriotizam. Patriotizam je kao reč bila zloupotrebljena, ali sad je vreme za mlađe generacije da ih učimo novom patriotizmu“, rekao je Antonijević za Sputnjik, po okončanju zatvorene projekcije filma u Novom Sadu.

On je ocenio da u Srbiji već nekoliko decenija imamo „estetiku dodvoričkog filma evropskim političkim i filmskim komesarima da bi eventualno dobili neku malu milostinju, tapšanje po ramenu, a zauzvrat dobijaju uglavnom pomoćne programe na festivalima“.

„Vreme je da se malo okrenemo i našim tradicionalnim vrednostima, moramo da dižemo našu državnost koja je veoma urušena što se može postići i kroz ekonomiju ali i kulturu. Podržavam napore da se rade filmovi po nacionalnim temama i da se skrene pažnja da smo dali ogroman doprinos i svetskoj slobodi i civilizaciji“, ističe reditelj „Dare iz Jasenovca“.

Opovrgava kritike da je „Dara iz Jasenovca“ antihrvatski film, već antustaški, i da da nije ni propagandni, jer je zasnovan na realnim situacijama.

„Ne postoji ni jedan procenat kalkulacije ni fikcije, a nije bilo ni potrebno, jer ta količina užasa u Jasenovcu bila je prevelika“, naglašava Antonijević.

Kaže da je jako teško bilo ispričati priču a da se ne sklizne u patetiku ili horor, a opet, film je morao biti i krvav.

„Bilo je jako teško odmeriti kako to zlo pokazati, te strašne zločine, jer ako ih ne pokažeš, ti nisi učinio pravdu u toj priči, a ako ih prikažeš na taj način, onda film gubi publiku, gubi smisao. Zato smo pazili da ne preteramo ni u čemu. Dramaturški smo to postigli tako što se cela priča priča kroz oči jedne devojčice. Ta realna scena koja se dešava kad postane preteška i preterana, bežali smo u oči te devojčice koje su nastavile emociju“, objašnjava Antonijević.

Prema njegovim rečima, film je i oda životu jer je neko morao da ostane da tu priču ispriča.

„Namera mi je bila i da filmom podignem spomenik jasenovačkim žrtvama. 'Daru iz Jasenovca' doživljavam kao jedan zavet jer mi tim jasenovačkim velikomučenicima dugujemo mnogo više nego što smo im do sada dali“, zaključio je Predrag Gaga Antonijević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala