Reakcije na proterivanje diplomata iz Rusije: Nemačka i Švedska osuđuju, Poljska preti odmazdom

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave EU i Rusije
Zastave EU i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Nakon što su ruske vlasti donele odluku da proteraju nemačkog, švedskog i poljskog diplomate zbog učešća u nedozvoljenim protestima podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom stigle su reakcije iz Evrope – dok Nemačka i Švedska osuđuju, Poljska preti odmazdom.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas izjavio je da je ova odluka ruskih vlasti neopravdana i nastoji da pogorša odnose Rusije i EU. 

„Nemački diplomata je izvršavao zadatke koji su u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima kako bi na licu mesta dobio informaciju o razvoju situacije“, objasnio je Mas.

Oglasila se i kancelarka Nemačke Angela Merkel koja je istakla da je ova odluka neosnovana i podsetila da Nemačka ostavlja mogućnost proširenja sankcija Rusiji.

„Smatramo da je sve ovo što se dogodilo sa Navaljnim daleko od principa vladavine prava, osuđujemo to, osuđujemo odluku suda protiv njega, kao i odluku da se proteraju diplomate. Već smo jednom rekli, mi ostavljamo mogućnost proširenja sankcija protiv Rusije, posebno protiv fizičkih lica“, naglasila je.

Istovremeno, Ministarstvo inostranih poslova Švedske kategorički je odbacilo navode da je diplomata te zemlje učestvovao u nedozvoljenim akcijama u Rusiji.

Sa druge strane, Poljska je saopštila da će proterati jednog ruskog diplomatu po principu reciprociteta, dok je ambasador Rusije u toj istočnoevropskoj zemlji rekao da je dobio poziv da ode u tamošnji spoljnopolitički resor kako bi mu to saopštili.

„Upravo o tome smo i razgovarali, zamenik ministra spoljnih poslova je izrazio protest ovim povodom. Rečeno mi je da ukoliko Rusija ne revidira ovu odluku, Poljska će razmotriti mogućnost donošenja recipročnih mera“, naveo je on.

Oglasio se i šef diplomatije EU Žozep Borelj koji je osudio ovu odluku i pozvao Moskvu da je revidira.

Podsetimo, Rusija je proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala