Novak je uspeo da reši rebus – „pao“ je Zverev, Srbija je i dalje u igri!

© REUTERS / JAIMI JOYNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Novak Đoković, reprezentativac Srbije i najbolji teniser sveta, uspeo je da u veoma dramatičnom trosetnom meču pobedi Aleksandra Zvereva, člana nacionalnog tima Nemačke u duelu tih reprezentacija na ATP kupu, rezultatom 6:7, 6:2, 7:5.

Prvi reket sveta je imao veoma težak posao, izgubio je prvi set u taj-brejku, u drugom je uspeo dva puta da osvoji gem na servis rivala, a u trećem, odlučujućem, setu ostvario je brejk u devetom gemu.

Đoković je morao da pobedi pošto je u prethodnom meču Srbije i Nemačke Jan-Lenard Štruf savladao Dušana Lajovića, a pred sobom je imao veoma raspoloženog rivala, koji je fantastično servirao tokom celog meča, ali je imao i krizne faze koje je srpski teniser vrebao i pokušavao da iskoristi. 

Zverev mu je nudio priliku, Novak je poveo sa 5:4 u trećem setu, propustio je priliku da završi meč, ali je to učinio u 12. gemu, nakon novog brejka u 11. 

Novak je klimavo započeo meč, napravio je dve duple greške, upisao dva as udarca i osvojio prvi gem.

Duel je od starta bio ispunjen tenzijom zbog velikog značaja za obe ekipe i, naravno, oba igrača.

Usledila su slična dva gema, sa naizmeničnim greškama i direktnim poenima iz početnog udarca, a rivali su bili daleko od prilike za brejk.

Iznenadnu priliku za odmor igrači su dobili pošto su organizatori odlučili da razvuku krov na stadionu „Rod Lejver arena“, zbog kiše koja je počela da pada u Melburnu, a zatim je Novak u sigurnom ritmu stigao do 3:2.

​Nastavili su rivali sa jakim ritmom u svojim servis gemovima, Novak je poveo sa 5:4 i Zverev je morao da servira za opstanak u setu, što je učinio na briljantan način, serijom dobrih početnih udaraca.

Nemac ruskog porekla je i u 12. gemu pogodio sva četiri prva servisa, „sa nulom“ je izjednačio na 6:6 i odveo set u taj-brejk.

Zverev je odigrao briljantno, sve mu je polazilo za rukom, a Đoković nije uspevao da pronađe način da mu parira i uz to je izgubio pet uzastopnih poena.

Stekao je Nemac četiri brejk lopte, Novak je jednu spasao as udarcem, ali je drugim servisom snage 218 kilometara na čas Zverev obezbedio sebi vođstvo od 1:0, završivši taj-brejk sa ubedljivih 7:3.

Nastavio je Zverev sa fantastičnim servisima, Đokovića nije služio ritern, jedno od njegovih najjačih oružja, tako da je Nemac veoma lako dolazio do prilika da završava gemove u kojima je imao zadatak da izvodi početni udarac.

Prve dve brejk lopte u meču Novak je stekao u petom gemu drugog seta, iskoristio je prvu sjajnim uzvratnim udarcem i poveo sa 3:2, konačno stekavši prednost u odnosu na inspirisanog rivala, koji je izgubio prvi gem na svoj servis na ovogodišnjem ATP kupu.

Usledio je veoma težak gem za Đokovića, ipak uspeo je da potvrdi brejk i povede sa 4:2, a već u sledećem gemu je stekao novu šansu, što je Zverev uspeo da neutrališe, ali je Novak potom briljantnom reakcijom na mreži stigao do brejk prilike koju je i iskoristio za 5:2.

​U sebi svojstvenom ritmu Đoković je završio osmi gem drugog seta, bez izgubljenog poena, završio je drugi set sa 6:2 i izjednačio u ukupnom rezultatu na 1:1.

Prva četiri gema trećeg seta nisu donela veća uzbuđenja, teniseri su čuvali svoje gemove i rezultat je bio izjednačen na 2:2.

Nastavilo se u istom ritmu do 3:3, uz evidentnu nervozu kod oba igrača – Novaka je mučio nepredvidiv servis rivala, dok je Zverev na sve načine pokušavao da skrati poene i izbegavao je duge razmene.  

Razmeljivali su Đoković i Zverev veoma jake udarce u sedmom gemu, srpski teniser je uspevao da iznudi greške rivala, nemački teniser je predivnim letećim forhendom obezbedio sebi prednost, a novim as udarcem i gem, za 4:3.

Novak je lako uzeo svoj sledeći servis-gem, bez izgubljenog poena, čime je sačuvao energiju za naredni, s namerom da pokuša da ostvari brejk.

Zverev je poveo sa 30:0, Novak je strašnim riternom osvojio prvi poen, zatim nije uspeo da vrati novi ubitačni servis nemačkog reprezentativca, ali je on promašio u narednom poenu, čime je otvorio prostor Đokoviću.

Naizmeničnim prilaženjem i udaljavanjem od osnovne linije, Novak je pokušavao da „uđe u glavu“ Zverevu pa je posle duge razmene stigao do brejk šanse koju je i iskoristio za 5:4, osvojivši četiri uzastopna poena.

Đoković je stigao do prve meč lopte pri rezultatu 40:30, ali ga je rival nadmudrio i naterao da pošalje lopticu u mrežu. 

Usledila je dupla servis greška čime je dozvolio prvu brejk šansu protivnicima od početka ATP kupa, a Zverev je spektakularnim forhendom uspeo da ostane u meču, u najvažnijem gemu za njega. 

Pritisak je bio veliki na mlađem od braće Zverev, duplom servis greškom je otvorio 11. gem, Đoković je zatim briljantnom odbranom i sjajnim pasing-šotom stigao do dve brejk šanse, ali je posle 23 razmenjena udarca izbacio lopticu u aut.

Taj poen je iscrpeo oba igrača, Zverev je napravio duplu servis grešku i time je dozvolio Novaku brejk i šansu da servisom završi meč.

Velika borba je vićena u 12. gemu trećeg seta, ali je Đoković na kraju uspeo da iskoristi novu meč loptu i donese izjednačenje Srbiji u duelu sa Nemačkom na 1:1.

O pobedniku tog meča i učesniku polufinala ATP kupa odlučivaće dublovi. 

​► „Nešto je nateralo Novaka da eksplodira u Americi“

► Kirjos pravio cirkus na terenu: Neću da igram, zovi supervizora /video/

► Zverev o Novaku: Ponovo je predstavljen kao loš momak

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala