Navaljni pred sudom zbog klevete na račun veterana Drugog svetskog rata /video/

© Foto : Press-služba Mosgorsuda / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni na sudu u Moskvi
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni na sudu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni izveden je ponovo pred sud, ovog puta zbog klevete na račun veterana Drugog svetskog rata. On je odbacio krivicu i rekao da veterana ne poznaje. Veteran traži da mu se Navaljni javno izvini.

Njegova odbrana tvrdi da je proces politički motivisan.

Proces se vodi zbog njegovih komentara na video u kojem veteran Ignat Artjomenko izražava podršku izmenama Ustava Rusije. Veteran učestvuje u procesu putem video-linka, a Navaljni je sve vreme insistirao da Artjomenko skine epidemiološku masku s lica.

Artjomenko je u obraćanju sudu rekao da da je tokom rata bio ranjen, a da je prošlog leta čuo da ga je Navaljni nazvao izdajnikom domovine. To ga je, kako je rekao, ogorčilo.

Njemu je u jednom trenutku pozlilo dok je svedočio iz svoje kuće. Porodica je pozvala hitnu pomoć a sud je ponovo odredio pauzu.

Tužilac i Navaljni su potom ušli u raspravu ko je kriv za pogoršanje zdravstvenog stanja veterana.

Jutros, na početku ročišta Navaljni je izjavio da uopšte nije upoznat s materijalom u vezi s ovim slučajem i da mu je potrebno vreme da se upozna.

Iako su u sudu konstatovali da je za to imao dovoljno vremena od avgusta, izašlo mu se u susret i bila je određena je jednočasovna pauza. U međuvremenu, saslušanje je nastavljeno.

Advokati Navaljnog su tražili da se iz sale udalje svi mediji, saradnici Federalne službe sudskih izvršitelja i straža.

Ročištu prisustvuju i predstavnici britanske i francuske ambasade u Moskvi.

Tim povodom oglasilo se rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Pozdravljamo želju britanske, francuske i drugih ambasada da pred sudom podrže veterana Drugog svetskog rata“, poručili su u Ministarstvu.

Sud je u avgustu doneo odluku da privremeno obustavi ovaj proces zbog bolesti Navaljnog, koji se tada nalazio u Nemačkoj.

On se 17. januara vratio u Rusiju i tada je na aerodromu u Moksvi uhapšen jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije.

On je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. 

Nakon toga njegove pristalice su organizovale neodobrene proteste u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

U međuvremenu, Moskovski sud je doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude zatražile od Rusije da opozicionar bude oslobođen.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da prisustvo diplomata u sudu predstavlja politički gest, mešanje u unutrašnje stvari Rusije, kao i da je Zapad tako sam raskrinkao svoje pokušaje obuzdavanja Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala