Momčilo Perišić osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMomčilo Perišić
Momčilo Perišić - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Nekadašnji načelnik Generalštaba, penzionisani general Momčilo Perišić, osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na tri godine zatvora zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obaveštajcu. Advokati Perišića su najavili da će uložiti žalbu na presudu.

Pored Perišića, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, na po godinu i po dana zatvora.

U pitanju je prva prvostepena presuda u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka, još 2002. godine.

Na nju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Iako se kompletno suđenje odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, presuda je javno danas objavljena u zgradi Specijalnog suda, a Perišić je prisustvovao njenoj objavi, preneo je Tanjug.

Kako se podseća, Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru“, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Sudija je tokom čitanja presude rekla da je Perišić kriv, jer je 14. marta 2002. godine u restoranu „Šarić“ na Ibarskoj magistrali predao tajne vojne podatke Nejboru, koji su kod njega kasnije pronađeni. U pitanju su vojni podaci i dokumenta o bezbednosti SRJ, Kosova i Metohije...

Inače, sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtev tužilaštva a radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Perišić: Izboriću se za svoju čast i dostojanstvo

Momčilo Perišić je, posle objave presude, poručio da će nastaviti da se bori za odbranu časti i dostojanstva, kao što je to činio i ranije.

„Kao što sam branio i odbranio svoju zemlju na frontu, tako sam u Hagu branio čast i ugled naroda, vojske i države i odbranio, sada se borim i izboriću se za odbranu časti i dostojanstva svog i svoje porodice i časnih oficira Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije“, rekao je Perišić novinarima ispred Specijalnog suda.

Postupak za „špijunsku aferu“ pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine. Prvobitno je vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala