Lavrov Borelju: Odsustvo normalnosti u odnosima Rusije i EU nikome ne koristi

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov Borelju: Odsustvo normalnosti u odnosima Rusije i EU nikome ne koristi
Lavrov Borelju: Odsustvo normalnosti u odnosima Rusije i EU nikome ne koristi - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Odsustvo normalnosti u odnosima Rusije i Evropske unije nikome ne koristi, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na početku sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.
„Glavni problem sa kojim se suočavamo je odsustvo normalnosti u odnosima između Rusije i EU, dva ključna igrača na evroazijskom prostoru. To, naravno, nije zdrava situacija i ona nikome ne donosi korist“, rekao je Lavrov.

Spremni smo da odgovorimo na svako pitanje koje nameravate da nam postavite, rekao je visokom gostu iz Brisela.

„Nastojaćemo da vas ne razočaramo“, rekao je ruski ministar.

Borelj je ocenio da je u odnosima između EU i Rusije sada složena i napeta situacija, između ostalog i zbog slučaja Alekseja Navaljnog, ali da između dve strane i dalje postoje geografske, kulturne, istorijske i ekonomske veze.

Brisel se zalaže za dijalog s Moskvom, bez obzira na probleme u odnosima, poručio je Borelj.

„Bez obzira na probleme, izlaz nije stvarati između nas zid ćutanja. Upravo zbog toga moja današnja poseta predstavlja mogućnost da se razmotri sve što je za nas važno, i ono što nas brine i ona pitanja koja imaju potencijal“, rekao je Borelj.

On je dodao da dve strane na sastanku mogu da razmotre mogućnosti za saradnju u kontekstu nove geopolitičke perspektive u svetu posle pandemije kovida 19 pred kojom su i Moskva i Brisel.

Šef evropske diplomatije izjavio je i da je posetu Moskvi započeo susretom s predstavnicima civilnog društva.

Borelj je u poseti Rusiji do 6. februara.

Uoči posete on je najavio da sa ruskim ministrom planira da razgovora o Ukrajini, iranskom nuklearnom problemu, borbi protiv virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala