Lajović od sjaja do očaja, bez povratne karte – poraz Srbije!

© REUTERS / JAIMI JOYDušan Lajović
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Dušan Lajović, srpski reprezentativac, poražen je od Jan-Lenarda Štrufa, nemačkog igrača, u prvom meču duela reprezentacija Srbije i Nemačke na ATP kupu, posle velike borbe u tri seta – 3:6, 6:3, 6:4.

Član srpskog tima je izgledao dobro na terenu do sredine drugog seta, kada je propustio tri brejk šanse i omogućio rivalu da dobije energiju koja ga je na kraju ponela do preokreta i velike pobede.

Lajović je sjajno otvorio meč, daleko bolje nego u prethodnom duelu sa Kanađaninom Milošem Raonićem i od starta je nametnuo svoj ritam.

Srpski teniser je lepo diktirao tempo, forhendom je osvajao direktne poene i nije dozvoljavao rivalu da se razigra.

Ipak, u prva dva servis-gema za nemačkog tenisera Lajović nije uspevao da stigne do brejk šanse, pa je rezultat bio 2:2.

U petom gemu Duci je stigao do prve šanse za brejk, odlično je riternirao na 30:30, naterao Štrufa da izađe na mrežu, poslao divan pasing-šot iza leđa protivniku koji je zatim promašio pa je Lajović poveo sa 4:2.

​Vođstvo je opustilo srpskog tenisera, odmah je dozvolio rivalu priliku za revanš, ali je Lajović ponovo plasirao izvanredan forhend koji Štruf nije uspeo da vrati u teren.

Srpski reprezentativac je potvrdio brejk, poveo sa 5:2 i nastavio da dominira u poenima, stigavši do 30:0, Nemac uspeo da preokrene i ostane u setu, ali i da u devetom gemu stigne do brejk šanse.

Briljantnim bekhendom Lajović je otklonio opasnost, a direktnim poenom iz servisa i do prve set lopte koju je i iskoristio, posle 34 minuta igre, za 6:3.

U trećem gemu drugog seta srpski teniser je stigao do tri vezane brejk šanse, ali je propustio sve tri i bes iskalio udarivši reketom o podlogu.

To je navelo Lajovića da izgubi fokus, propustio je smeč, pogrešio iz voleja, te dozvolio Nemcu da osvoji gem, ali je u sledećem uspeo da vrati sigurnost i da sjajnim servisom izjednači na 2:2.

Posle lakog servis-gema, u sedmom je Lajović stekao novu brejk šansu još jednim sjajnim riternom, ali je Štruf odlično servirao i otklonio opasnost.

Lajovićev rival je u tim trenucima pronašao ritam, osvojio je sledeći gem i potpuno preuzeo kontrolu nad ritmom, brejkom „sa nulom“ u osmom gemu stekao je prednost od 5:3, gde je bilo evidentno da srpski teniser ima velike poteškoće.

Dva as udarca su Nemcu u devetom gemu omogućila tri vezane set lopte, prvu je i iskoristio za 6:3 i izjednačenje u setovima, da bi zatim Lajović morao da potraži medicinsku pomoć zbog velikog žulja na palcu desne noge što je Srbinu napravilo ogroman problem i jake bolove.

​Vrlo važan gem dobio je Lajović na startu trećeg seta, u trećem je već dozvolio Nemcu da stigne do brejk prilike, ali je uspeo da se izvuče iz teške situacije.

Ipak, u tim trenucima je bilo jasno da srpskom teniseru nedostaje energija sa tribina, pošto na stadionu u Melburnu nije bilo publike, ali je bez obzira na sve Lajović završio težak gem i poveo sa 2:1.

Štruf je bio u ritmu, servis je funkcionisao perfektno, pa je do 2:2 stigao u gemu koji je trajao svega 61 sekundu, u narednom je poveo sa 30:0 i ugrozio Lajovića, ali je srpski teniser povezao četiri poena i odbranio svoj servis za 3:2.

U šestom gemu je delovalo da je Nemac izgubio ritam u servisu, Lajović je stigao na korak od prilike za brejk, ali je veliko oružje Štrufa ponovo proradilo pa je rezultat opet vraćen na nerešen nivo.

Problemi za Lajovića su nastavljeni i u sedmom gemu, Štruf je sjajnim riterom primorao srpskog igrača da pošalje loptu u mrežu, time je stekao brejk šansu, a zatim je reprezentativac Srbije ispalio bekhend u aut.

Pritisak je naveo Štrufa na greške, Lajović je u osmom gemu stigao do prvih brejk lopti u trećem setu i do prilike da se iskupi za loš prethodni gem, što je i učinio sjajnim dubokim loptama, za 4:4.

Na njegovu žalost, deveti gem je doneo novi brejk, Štruf je koristio predvidivost Lajovićevog drugog servisa, pokazao je veći nivo koncentracije i poveo sa 5:4, što mu je dalo šansu da servira za osvajanje meča.

Štruf je promenio ritam servisa što mu nije donelo dobro, napravio je dve duple servis greške i omogućio Lajoviću brejk šansu, ali je uspeo da je neutrališe fenomenalnim početnim udarcem koji srpski teniser nije mogao da vrati u polje.

Lajović je briljantnim riternom iznenadio rivala u narednom poenu i dobio je novu priliku za brejk, ali se Nemac ponovo izvukao iz neprijatne situacije, te novim as udarcem stigao do prve meč lopte koju je iskoristio i doneo pobedu Nemačkoj, sa 6:4 u trećem setu.

​► „Nešto je nateralo Novaka da eksplodira u Americi“

► Kirjos pravio cirkus na terenu: Neću da igram, zovi supervizora /video/

► Rusija u polufinalu ATP kupa – čeka Srbiju ili Nemačku!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala