Ko je Veljin Legija – rano je za upoređivanje Zemunskog klana i grupe Velje Nevolje

© Sputnik / Alekseй Vovk / Uđi u bazu fotografijaHapšenje
Hapšenje - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Monstruoznost u ubistvima i šverc droge kao osnovna delatnost sličnosti su koje grupa Velje Nevolje ima sa nekadašnjim Zemunskim klanom. Međutim, Zemunski klan povezao se sa državom, što bi tek trebalo istražiti i dokazati u slučaju Velje Nevolje. Sagovornici Sputnjika veruju da je još rano za poređenja prošlosti i sadašnjosti srpskog kriminala.

O kriminalnoj grupi predvođenoj Veljom Nevoljom, koja je proteklih dana uhapšena u Srbiji sve češće se govori kao o „novom Zemunskom klanu“. Između ove dve grupe, kada se govori o poslu kojim su se bavili, postoje brojne sličnosti. Kada se govori o političkim vezama, o tome još nema podataka, kažu sagovornici Sputnjika.

Ko je Veljin Legija

„Zemunski klan nije bio vezan za navijačke grupe, za razliku od klana Velje Nevolje, ali su i oni imali svoje podgrupe širom Srbije. Imali su filijale u Novom Sadu, Požarevcu, Kruševcu, tako su radili distribuciju narkotika“, objašnjava novinarka Tamara Marković Subota.

Monstruoznost prilikom likvidacija jedna je od sličnosti oba klana, dodaje naša sagovornica. Ona podseća da je Zemunski klan bio čuven po brutalnosti, a da se među „Zemuncima“ u tom delu „posla“ najviše isticao Sretko Kalinić čiji je nadimak bio Zver. I za grupu Velje Nevolje vezuju se monstruozna ubistva, kada su svojim žrtvama, kako pišu srpski mediji, odsecali glave i jezike, a tela topili u kiselini. Međutim, to ostaje da se dokaže, napominje Tamara Mitrović Subota.

Što se veza sa državnim organima tiče, naša sagovornica podseća da je Zemunski klan ojačao u trenutku kada se njegov šef, Dušan Spasojević, udružio sa Miloradom Ulemekom Legijom, tada komandantom Jedinice za specijalne operacije.

„Sličnost koja se sada ponavlja je da se Velja Nevolja povezuje sa Dijanom Hrkalović. Videćemo da li to zaista tako ili nije. Mediji pominju i pokušaj puča u SAJ-u (Specijalnoj antiterorističkoj jedinici), verovatno pokušaj da se neke oružane jedinice stave pod kontrolu. Ono što je razlika  u ova dva slučaja je da su veze koje je Zemunski klan imao sa državnim službenicima dokazane. U ovom trenutku imamo samo tabloidno povezivanje Velje Nevolje sa državnim službenicima koji se dovode u vezu sa ozbiljnim krivičnim delima kao što je prisluškivanje predsednika. Videćemo dokle će istraga dovesti“, zaključuje ona.

Još je rano suditi o sličnostima i razlikama

Prema mišljenju novinara Vojislava Tufegdžića, još je rano suditi o sličnostima i razlikama srpske kriminalne prošlosti i sadašnjosti.

„Okolnosti su drugačije i ne znam šta bi trebalo da sugeriše to poistovećivanje. Zemunski klan je evidentno prodro u institucije sistema, policiju, sudstvo, izvršnu vlast… Ako neko misli da poredeći označi težinu mogućnosti ili zlikovački element koji se provlači kroz redove, onda može da ima smisla. Ako se mere težina, važnost, uticaj u sistemu, ne znam da li je takvo poređenje prerano ili preuveličano“, smatra on.

Ako se poređenjem Zemunskog klana i grupe Velje Nevolje želi podvući njihova važnost i uticaj u institucijama, trebalo bi otkriti sa kim su sarađivali i ko su im bili zaštitnici, zaključuje Tufegdžić.

Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i njegovi pomagači uhapšeni su 4. februara u združenoj akciji policije, BIA i Tužilaštva za organizovani kriminal. Ova grupa sumnjiči se za iznude, otmice, surove likvidacije i šverc droge.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala