Frilenseri: Predlog Vlade neprihvatljiv

© Sputnik / Radoje PantovićProtest frilensera u Beogradu
Protest frilensera u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Predlog Vlade Srbije da se obustave svi postupci do izmena Zakona o porezu na dohodak građana u aprilu, kojim bi se otpisale kamate na dugovanja frilensera i produžio rok otplate na 10 godina, neprihvatljiv je, saopštilo je Udruženje radnika na internetu. Iz Vlade navode da je njihov predlog korektan i da će omogućiti onima koji žele da ga prihvate.

Vlada Srbije i frilenseri održali su sastanak, ali dogovora nema. Frilenseri su sredinom januara organizovali protest ispred Doma Narodne skupštine, a Vlada Srbije ih je pozvala na pregovore.

Protest frilensera u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2021
Protest frilensera u Beogradu zbog poreza /foto, video/

„Na današnjem sastanku predstavnici Vlade nisu usvojili naše zahteve i naše argumente da se problem reši na obostranu korist“, saopštilo je Udruženje, preneo je RTS.

Članovi Udruženja radnika na internetu traže da nadležni obustave naplatu poreza na zarade frilensera retroaktivno za poslednjih pet godina.

Sa druge strane, Vlada Srbije objavila je svoj predlog rešenja za pitanje plaćanja poreza, koji je danas iznela tokom pregovora sa frilenserima, i navela da je na sastanku konkretnim primerom predstavljen način naplate.

„Na sajtu Ministarstva finansija i Poreske uprave se nalaze predlozi Vlade Srbije za sve koji žele da na taj način regulišu obaveze, a s obzirom na to da predstavnici udruženja nisu prihvatili pomenute predloge“, saopšteno je iz Vlade.

Sastanku sa frilenserima prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz Vlade, izneta konkretna rešenja i predlozi sprovođenja naplate obaveza iz prethodnog perioda svima koji poreze i doprinose nisu plaćali u prethodnih pet godina i regulisanja budućeg statusa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva.

Muškarac broji novac - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Država bi trebalo da otpiše kamate frilenserima i influenserima

„Na sastanku je, nakon dve nedelje razgovora članova Radne grupe Vlade Srbije koja se bavila ovom temom i Udruženja radnika na internetu, predloženo da se za sva lica koja do sada nisu plaćali poreze i doprinose obustavi postupak naplate od strane Poreske uprave do izmena Zakona o porezu na dohodak građana koji bi na sveobuhvatan način regulisao ovu oblast, a koji bi bio usvojen do 1. maja ove godine“, navode iz Vlade.

Takođe, kako se dodaje, predloženo je da se normirani troškovi priznaju u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda, te da se omogući isplata obaveze iz prethodnog perioda na 120 rata (10 godina), bez obračuna kamate, kako bi se na najbolji mogući način izašlo u susret radnicima na internetu, a pri tome ne urušavajući poreski sistem.

Vlada navodi da je na sastanku konkretnim primerom predstavljen ovakav način naplate.

„Objašnjeno je da bi se neplaćeni porez u iznosu od 5.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) u prethodnih pet godina na taj način umanjio na 3.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti). U ovom slučaju, uz davanje mogućnosti plaćanja na 120 rata, bez kamate, ukupan mesečni trošak kojim bi se isplaćivala dugovanja državi iz prethodnog perioda, iznosio bi 3.000 dinara“, dodaje se u saopštenju.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je to izuzetno korektna ponuda Vlade Srbije.

Vlada Srbije izašla je i sa predlogom da se kroz uključivanje radnika na internetu u rad Radne grupe koja se bavi izradom novog zakona koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada, kako bi se na pravi način definisao njihov status, prava i obaveze u celom sistemu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala