Čestitke iz Amerike: Državni sekretar odao priznanje Rusiji zbog efikasnosti vakcine

© REUTERS / CARLOS BARRIAAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov saopštio je da je američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao Rusiji na efikasnosti ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
„Juče sam razgovarao o tome sa Entonijem Blinkenom, dotakli smo se teme 'Sputnjika'. On je čestitao na tome što vakcina daje rezultate i dogovorili smo se da unapređujemo kontakte između odgovarajućih naših laboratorija, naučnika, proizvođača, i da vidimo da li postoji mogućnost za saradnju na tom frontu“, rekao je Lavrov tokom pres-konferencije nakon sastanka sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom koji boravi u poseti Moskvi.

Ruski diplomata je istakao da se sa pojedinim evropskim kolegama već vode detaljni razgovori na tu temu, i da je niz zemalja zainteresovan za kupovinu i proizvodnju ruske vakcine protiv korone na svojoj teritoriji.

Prethodno je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da se nada da će Unija moći da registruje rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala