Borelj: Nadam se da će EU moći da registruje vakcinu „Sputnjik Ve“

© AP Photo / Russian Foreign Ministry Press Service Žozep Borelj i Sergej Lavrov
Žozep Borelj i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da se nada da će Unija moći da registruje rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.
„Uzeo sam reč da čestitam Rusiji na uspehu po pitanju tog podviga koji je koristan za čitavo čovečanstvo. To znači da ćemo imati više instrumenata za borbu protiv pandemije“, rekao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kako je rekao, sa zadovoljstvom je pročitao rezultate treće faze kliničkih ispitivanja ruske vakcine u časopisu „Lanset“.

„Nadam se će sada Evropska agencija za lekove sada moći da registruje tu vakcinu za potrebe država-članica EU. Za nas će to biti dobra vest jer, kao što znate, nemamo dovoljno vakcina i dodatni izvor njihove nabavke možemo samo da pozdravimo“, rekao je Borelj.

Kada je reč o političkim odnosima između Brisela i Moskve, visoki predstavnik EU je rekao da razmimoilaženja i dalje postoje po čitavom nizu pitanja ali da se mora tragati za mogućnostima za saradnju. Postoje oblasti u kojima dve strane mogu i treba da sarađuju, dodao je on.

„Neophodno je naći zajednički jezik i oblasti u kojima postoji uzajamno razumevanje. To je cilj moje posete. Ovo je samo prvi korak. Imamo nesuglasice po nekim pitanjima, ali bez obzira na to, moramo tragati za oblastima u kojima možemo da postignemo dogovor i da sarađujemo“, rekao je predstavnik Brisela.

Trenutno jedni na druge gledamo više kao na konkurente, suparnike a manje kao na partnere, rekao je on, uz ocenu da su razgovori s ruskim ministrom bili intenzivni. Najavio je da će oni tokom dana biti nastavljeni.

On je Lavrovu preneo da je „duboko zabrinut“ zbog hapšenja blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog i učesnika neodobrenih protesta. Kako je rekao, pozvao je na oslobađanje Navaljnog i sprovođenje istrage njegovog navodnog trovanja.

​Borelj je inače prvi visoki predstavnik EU u poseti Moskvi od 2017. godine.

Dalja degradacija odnosa nosi nepredvidive posledice

Lavrov je ocenio da dalja degradacija odnosa Rusije i EU može da ima negativne i nepredvidljive posledice.

„Obe strane su potvrdile zainteresovanost za podršku i proširenje kanala dijaloga uključujući pitanja gde se naši stavovi ne poklapaju. Takvih je pitanja puno. Iskazali smo spremnost da pragmatično sarađujemo tamo gde postoji interes za obe strane“, rekao je Lavrov.

On je takođe istakao da je važno da se oformi poseban kanal dijaloga sa EU za borbu protiv dezinformacija.

„Želeo bih da izrazim naše žaljenje što su neke snage u EU, u vreme pandemije kada bi trebalo da se ujedinimo i budemo solidarni, iskoristile tu temu da bi optužile Rusiju za dezinformacije“, rekao je Lavrov i dodao da je Rusija dokazala na delu da je spremna da pomaže svima koji su za to zainteresovani, pa i u EU.

Bez obzira na pandemiju, EU je i dalje najveći ekonomski partner Rusije i u bilateralnoj trgovinskoj razmeni i dalje postoji pozitivna dinamika, podsetio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala