Borelj: Članice za sada nisu inicirale sankcije zbog Navaljnog; Lavrov: EU nepouzdan partner

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaBorelj: Nadam se da će EU moći da registruje vakcinu „Sputnjik Ve“
Borelj: Nadam se da će EU moći da registruje vakcinu „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Nijedna država članica Evropske unije za sada nije dala predloge o mogućem uvođenju sankcija protiv Rusije zbog slučaja sa Aleksejem Navaljnim, izjavio je u šef evropske diplomatije Žozep Borelj. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da je Unija za Moskvu nepouzdan partner.
„Za sada nijedna država članica EU nije podnela predloge, ali rasprava će se nastaviti u Savetu ministara spoljnih poslova u martu“, rekao je Borelj posle sastanka sa šefom ruske diplomatije..

Borelj je izjavio da su u razgovorima sa Lavrovom opredeljene sfere u kojima Moskva i Brisel mogu efikasno da sarađuju „bez obzira na nesuglasice po drugim pitanjima, kako na međunarodnom tako i na bilateralnom planu“.

Lavrov Borelju: Odsustvo normalnosti u odnosima Rusije i EU nikome ne koristi - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Lavrov Borelju: Odsustvo normalnosti u odnosima Rusije i EU nikome ne koristi

Lavrov je, komentarišući moguće sankcije Evropske unije zbog slučaja Navaljnog,rekao:

„Mi se prema tome odnosimo kao prema unutrašnjem pitanju Evropske unije. Mi smo navikli da EU sve češće pribegava jednostranim sankcijama, koje nemaju legitimnu osnovu. Svoj život, bar u ovoj fazi, gradimo na pretpostavci da je EU nepouzdan partner. Nadam se, da će predstojeća strateška analiza skrenuti pažnju na temeljne interese Evropske unije u njenom neposrednom susedstvu“, izjavio je Lavrov na pres konferenciji posle razgovora sa Boreljom.

Borelj je u zvaničnoj poseti Moskvi do 6. februara. Ovo je prva poseta šefa evropske diplomatije ruskoj prestonici od 2017. godine.

Podsetimo, ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, jer nije odazivao na pozive policije. Određen mu je pritvor od 30 dana.

Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala