Zapadne zemlje podržavaju sankcije ukrajinskim opozicionim televizijama

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaLogotipi zabranjenih ukrajinskih televizija
Logotipi zabranjenih ukrajinskih televizija  - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Britanska ambasadorka u Ukrajini Melinda Simons pozdravila je odluku ukrajinskih vlasti o uvođenju sankcija televizijama „112.Ukrajina“, „ZIK“ i „Njuzvan“.

„Pozdravljam hrabre akcije predsednika Vladimira Zelenskog u borbi protiv dezinformacija koje nanose stvarnu štetu Ukrajini. Takođe pozdravljam njegova uveravanja o potrebi zaštite slobode medija i pluralizma“, napisala je ambasadorka na svom Tviteru.

​Podrška Kanade

Pres služba kanadske ambasade u Kijevu takođe je saopštila da Kanada podržava odluku ukrajinskih vlasti da sankcionišu opozicione televizijske kanale.

„Kanada smatra da su Ukrajini nametnuti izazovi sa kojima se suočava u ovom hibridnom ratu. Podržavamo što je Ukrajina primenila zakonske mehanizme za obezbeđivanje suvereniteta uz očuvanje slobode štampe“, navodi se u saopštenju ambasade na Fejsbuku.

Blokiranje ukrajinskih medija

U utorak uveče Zelenski je svojim ukazom stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju sankcija na period od pet godina protiv televizija „112 Ukrajina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ i poslanika Vrhovne rade iz stranke Opoziciona platforma – Za život Tarasa Kozaka, koji je vlasnik ovih kanala.

Televizije koje su se našle na udaru sankcija su opozicione i u njima su najčešće gostovali poslanici Opozicione platforme – Za život, koja je osudila ovu odluku i nazvala je ispoljavanjem diktature i kršenja slobode govora u zemlji. Televizije su prekinule sa emitovanjem, ali su dostupne na Jutjubu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala