Sto dana rada Vlade: „Pozicija Srbije neverovatna“

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom obeležavanja 100 dana rada Vlade Srbije, da je pozicija Srbije danas „u svakom smislu neverovatna“.

„Glavno pitanje je kako da zadržimo tu poziciju i o tome smo razgovarali na današnjoj sednici. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću na tome što pruža bezrezervnu podršku našem radu, ali nam i ukazuje kako da radimo brže i efikasnije“, kazala je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija ima nezabeležene rezultate, najbolja je u Evropi u ekonomiji i druga u Evropi po vakcinaciji.

Premijerka je istakla da je na sednici usvojena odluka o izdavanju rekordnih tri milijarde dinara za lečenje osoba koje boluju od retkih bolesti u 2021. godini, uprkos tome što je u toku epidemija virusa korona.

Brnabićeva je napomenula da je to 24 puta više u odnosu na 2012. godinu.

Prenela je da se na sednici razgovaralo o dijalogu Beograda i Prištine.

„Zamolili smo predsednika da nam izvesti o svemu što se dešavalo po pitanju daljeg nastavka dijaloga sa Prištinom i šta očekuje, kako vlada može da pomogne i podrži sve što on radi, jer nosi taj teret“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da ih je Vučić izvestio o poseti Francuskoj i razgovorima koje je vodio sa Emanuelom Makronom.

„Razgovarali smo o svim spoljnopolitičkim izazovima koji nas očekuju, kao i o važnoj temi, koja je jedan od prioriteta, a to je borba protiv kriminala i svim akcijama tokom noći“, rekla je Brnabićeva.

Ona je izjavila da se ove godine očekuje rast BDP-a od plus 6 odsto, ali za to, kaže, mora da se radi noć i dan.

„Naručili smo i skupe lekove za koronu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je naša zemlja, pored toga što nabavlja velike količine vakcina, naručila i manju količinu vrlo skupih lekova za koronu, kojim će biti spaseno 1.000 do 2.000 ljudskih života.

Vučić je rekao da će ti lekovi stizati tokom marta, aprila i maja, kao i da ih, uprkos visokoj ceni, nema na tržištu.

Govoreći o nabavci tih lekova, Vučić je naveo da će deo da dođe i u vidu nemačkih pilula.

Predsednik Srbije je zamolio građane da se revakcinišu, dodajući da su posle druge vakcine zaštićeni između 80 i 90 odsto od virusa i između 98 i 99 odsto od smrtnog ishoda, preneo je Tanjug.

Vučić je rekao i da očekuje da će prve vakcine iz Kovaks programa EU stići krajem marta ili početkom aprila, kao i da će zajedno sa dodatnim ugovorima koji bi trebalo da budu potpisani danas ili sutra sa Kinezima i Rusima Srbija imati potpisan ugovore za ukupno 11,5 do 12 miliona vakcina.

Vlada Srbije obeležava 100 dana rada, a tim povodom održana je sednica kabineta premijerke Ane Brnabić. Na poziv premijerke, njoj je prisustvovao i predsednik Srbije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala