Upoznajte najneobičniju crkvu u Podmoskovlju /foto/

CC BY-SA 4.0 / Ludvig14 / Cropped imageVladimirovska crkva u Bikovu
Vladimirovska crkva u Bikovu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
U Moskovskoj oblasti postoji veliki broj crkava – gradske, parohijske, ali crkve koje su sačuvane na bivšim plemićkim imanjima. Ponekad izgledaju veoma neobično, jer su ruski zemljoposednici često posedovali i novac i neverovatan ukus. Stoga u Rusiji ima mnogo čudesnih crkava, a jedna od najneobičnijih je Vladimirska crkva u Podmoskovlju.

Crkva, koja je delo arhitekte Vasilija Baženova, liči na srednjevekovni zamak. Građena je u isto vreme kada i dvorac i druge građevine na imanju, na mestu crkve Rođenja Hristovog. Marija Aleksandrovna Izmajlova, rođena Nariškina, žena zemljoposednika Izmajlova, umrla je 15. maja 1780. godine i crkva je njoj posvećena.

U Rusiji nema mnogo gotskih i pseudogotskih građevina. Baženov je najveći arhitekta tog stila. Pošto je on sagradio i hram i imanje, logično je da je i crkva njegovo delo, ali ne postoje dokumenta koja to tvrde. Na sajtu crkve je napisano da postoji mnogo dokaza da je to delo Baženova, ali ima i dosta detalja koji su karakteristični za arhitektu Matveja Kazakova.

CC BY-SA 4.0 / AndyVolykhov / (cropped image)Vladimirska crkva u Bikovu
Upoznajte najneobičniju crkvu u Podmoskovlju /foto/  - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Vladimirska crkva u Bikovu

Postoji i podatak da je crkvu sagradio učenik Kazakova, Aleksej Bakarev. Pronađen je njegov crtež crkve u akvarelu, ali iz nekog razloga su oko hrama naslikane planine. Moguće je da je umetniku bilo logičnije da se hram nalazi negde u Evropi, a ne u okruženju ruskih koliba.

CC BY-SA 3.0 / Maria Marina my-rin / Bareljef na zidu Vladimirske crkve u Bikovu
Upoznajte najneobičniju crkvu u Podmoskovlju /foto/  - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Bareljef na zidu Vladimirske crkve u Bikovu
Hram je veoma neobičan i lep. Sagrađen je od cigle i obložen „Mjačkovskim krečnjakom“ (belim kamenom) iz obližnjeg kamenoloma na reci Moskvi. Ovaj hram je jedinstven u ruskoj arhitekturi, jer ima ovalnu formu. Takođe, retka je karakteristika za rusku crkvu i da ima dva zvonika. Na jednom zvoniku su bila zvona, a na drugom sat, koji je 1856. godine nestao.

Zvonik, koji posebno stoji, je sagrađen kasnije, tek 1883. godine. Mnogi kritičari kažu da pokriva najspektakularniju zapadnu fasadu.

Crkva ima mnogo divnih detalja, kao što su okrugli bareljefni medaljoni na zidovima hrama. Njih ima samo četiri i na svakom se nalazi lik žene i muškarca, Izmajlova i njegove supruge. Izmajlov je predstavljen kao mladić, muškarac srednjih godina i starac. Sačuvan je samo jedan medaljon, ostale je restaurirao vajar Jurij Jurjevič Neroda, koji je obnovio i 12 bareljefnih Svetih apostola.

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaVladimirska crkva u Bikovu
Upoznajte najneobičniju crkvu u Podmoskovlju /foto/  - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Vladimirska crkva u Bikovu

Od hrama vodi ulica ka Svetom izvoru, iznad koga je nekad bila kamena kapela, napravljena u istom stilu kao i hram. Tokom 90-ih godina 20. veka na tom mestu je sagrađena drvena kapela.

Crkva je zatvorena 1937. godine i pretvorena u fabriku odeće, a zatim u skladište Uprave za kulturu. Crkvu je 1975. godine iznajmilo odeljenje za kulturu Izvršnog komiteta gradskog veća grada Žukovskog. 

Hram je vraćen vernicima 1989. godine i u njemu se održavaju službe.

CC BY-SA 3.0 / Maria Marina my-rin / Vladimirska crkva u Bikovu, spoljašnji izgled
Upoznajte najneobičniju crkvu u Podmoskovlju /foto/  - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Vladimirska crkva u Bikovu, spoljašnji izgled

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala