Tenk „Armata“ spreman za strano tržište, debi na sajmu u Abu Dabiju

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 "Armata" i borbeno pešadijsko vozilo "Armata" sa modulom "Kinžal" na probi Parade pobede u Moskvi
Tenk T-14 Armata i borbeno pešadijsko vozilo Armata sa modulom Kinžal na probi Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Najnoviji ruski tenk „Armata“ dobio je dozvolu za izvoz i kako ističu u „Rosoboroneksportu“ tenk će u najskorije vreme biti predstavljen u inostranstvu.

Generalni direktor kompanije Aleksandar Mihejev je ranije otkrio da su u toku konsultacije sa stranim partnerima o isporukama „Armate“.

Prvi nastup tenk „Armata“ mogao bi da ima na sajmu naoružanja u Abu Dabiju. Na sajmu koji se održava u februaru učestvuju ruska odbrambena preduzeća, uključujući i proizvođača „Armate“.

Pored „Armate“ Rusija je prošle godine izašla na inostrano tržište i sa platformom „Bumerang“.

T-14 je jedini tenk treće posleratne generacije na svetu. Tenk „Armata“ je predviđen za vođenje borbe u direktnom kontaktu sa neprijateljem, za podršku ofanzivi motorizovanih jedinica, uništavanje žive sile protivnika smeštene u skrovištima i na otvorenom.

Generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov najavio je ranije da će serijske isporuke tenka T-14 na platformi ‘Armata’ početi ove godine. To neće važiti i za bespilotnu verziju tenka.

„Danas je to nesumnjivo najbolji tenk na svetu. U perspektivi će ovo vozilo biti novi glavni tenk ruske vojske“, rekao je on.

Rad „Armate“ biće maksimalno automatizovan – posada tenka neće morati precizno da cilja, biće dovoljno samo da približno uperi oružje prema cilju.

„Elektronika će dalje sve učiniti sama – tačno će odrediti rastojanje do cilja i usmeriti oružje na nju. Odnosno, ovo vozilo koristi elemente veštačke inteligencije koji pomažu posadi da puca“, objasnio je Čemezov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala