Saznajemo: Srbija učinila prvi korak da zaštiti maltretirano mongolsko dete u selu kod Zrenjanina

© Foto : Sputnjiku ustupio Bulat ŠagzinĆerke Bulata Šabazina u sakupljanju lekovitog bilja.
Ćerke Bulata Šabazina u sakupljanju lekovitog bilja. - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Država Srbija učinila je konačno prvi korak da zaštiti mongolsko dete od vršnjačkog maltretiranja na rasnoj osnovi u selu Belo Blato kod Zrenjanina. Posle brojnih žalbi oca devojčice, reagovala je Prosvetna inspekcija.

„Ako mi obećaju da našu porodicu više niko neće napadati, ostajemo ovde, mnogo to želim, volim srpski jezik, volim Srbe“, kaže za Sputnjik Bulat Šagzin za Sputnjik.

On se doselio sa porodicom u vojvođansko selo Belo Blato kod Zrenjanina pre dve godine, u mesto sa manje od hiljadu stanovnika sa čak 20 nacija, a najviše je Slovaka, Mađara i Bugara.

© Foto : Sputnjiku ustupio Bulat ŠagzinŽiveli su i u Americi, ali nigde nisu sreli toplije ljude, zato su dodatno iznenađeni postupcima pojedinaca u ovom idiličnom selu.
Saznajemo: Srbija učinila prvi korak da zaštiti maltretirano mongolsko dete u selu kod Zrenjanina - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Živeli su i u Americi, ali nigde nisu sreli toplije ljude, zato su dodatno iznenađeni postupcima pojedinaca u ovom idiličnom selu.

Mongol iz sela kod Zrenjanina čeka zaštitu Srbije

Bio je oduševljen, pomogli su mu oko svega. Prethodno je neko vreme živeo u Americi, gde su, kako kaže, svi zatvoreni, nema ispijanja kafe i rakije sa komšijama. Međutim, kada je starija ćerka krenula u školu, počeli su problemi:

"Dvoje dece u četvrtom razredu je napada. Govore, vi ste Kinezi, jedite g..., ti si smrdljiva Kineskinja, prljava Kineskinja. Kad ćerku napadaju, druga deca se uvek smeju, podržavaju tu situaciju, razumete, to im je smešno. Za ćerku je to mnogo teško... Veći je problem u tome što učitelji i direktor ne reaguju, ne kažu, nemojte to da radite", priča nam Šagzin.

On dodaje da devojčici neretko pokazuju i srednji prst. Više puta je dolazio u školu, nijednom nije naišao na razumevanje.

© Foto : Sputnjiku ustupio Bulat ŠagzinDržava je konačno reagovala, školu u Belom Blatu posetila je Prosvetna inspekcija grada Zrenjanina.
Saznajemo: Srbija učinila prvi korak da zaštiti maltretirano mongolsko dete u selu kod Zrenjanina - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Država je konačno reagovala, školu u Belom Blatu posetila je Prosvetna inspekcija grada Zrenjanina.

"Direktorka nema vremena, a oni ne mogu da prime bilo kakav papir, ako nema direktorke. Takva je situacija. Takav sistem važi kod njih, ne znam, to je loše, za nas, psihotično. Ovo sa decom traje, a ništa ne mogu da uradim. Kao stranac, ne razumem ovde neke stvari, jednostavno ne razumem", kaže Šagzin, koji je državljanin Ruske Federacije.

Policija je obaveštena

O maltretiranju je obavestio i policiju, hteo da priča sa roditeljima dece koja su, kako kaže, ipak samo deca. Međutim, prijatelji su mu rekli da to ne čini, oni su probali, ništa se nije promenilo.

Za problem se zainteresovao predsednik Mesne zajednice, što Bulata Šagzina dodatno zbunjuje, jer smatra da situacija mora da se razjasni u samoj školi. Pomoć je ipak prihvatio, dirnut ljudskim gestom.

Svoju muku zbog šikaniranja na rasnoj osnovi koje njegovo dete doživljava obelodanio je na fejsbuk profilu, to je stvorilo novi problem. Sada mora i da ubedi ljude iz sela da nije loše pričao o svima.

"Sada napadaju i nas odrasle, kažu mi da loše pričam o Belom Blatu. To nije tačno, novinari prenose ono što ja pišem na mrežama, ali oni u svojim komentarima ponešto dodaju, pa ispadne da sam kriv, da kritikujem celo selo, to apsolutno nije tačno", kaže naš sagovornik.

© Foto : Sputnjiku ustupio Bulat Šagzin"Voleo bih da se ovo završi dobro, da ostanemo ovde, mnogo volim srpski jezik, mnogo volim Srbe", kaže sagovornik Sputnjika.
Saznajemo: Srbija učinila prvi korak da zaštiti maltretirano mongolsko dete u selu kod Zrenjanina - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
"Voleo bih da se ovo završi dobro, da ostanemo ovde, mnogo volim srpski jezik, mnogo volim Srbe", kaže sagovornik Sputnjika.

Podrška komšija

Raspet između patnje svoje devojčice i administrativnih, ali i ljudskih blokada na koje je nailazio, Šagzin naglašava da je Belo Blato kod Zrenjanina mesto u kome žive dobri ljudi. Mnogi ga ovih dana zaustavljaju na ulici da mu kažu da ima njihovu podršku, da su oni u većini, da je nečuveno da se u ovom multietničkom mestu dešavaju takve stvari.

Ušla i inspekcija

Svi pokušaji Sputnjika da razgovara sa nadležnima u školi ostali su bez uspeha. Međutim, Ministrastvo prosvete odmah je odgovorilo na naša pitanja.

Saznali smo da je Prosvetna inspekcija grada Zrenjanina konačno obavila vanredni inspekcijski nadzoru u Osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo“ u Belom Blatu, po zahtevu roditelja i na osnovu izveštaja Policijske uprave. Reč je o stručno - pedagoškom nadzoru, čiji se izveštaj čeka.

Ovu informaciju Bulat Šagzin saznao je od novinara Sputnjika, kaže da smo mu ulepšali dan, a možda i život, jer je najozbiljnije razmišljao o odlasku iz sela.

© Foto : Sputnjiku ustupio Bulat ŠagzinŠagazin se u Srbiji bavi proizvodnjom sertifikovane kozmetike koji izrađuje od lekovitog bilja.
Saznajemo: Srbija učinila prvi korak da zaštiti maltretirano mongolsko dete u selu kod Zrenjanina - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Šagazin se u Srbiji bavi proizvodnjom sertifikovane kozmetike koji izrađuje od lekovitog bilja.
Želimo da ostanemo u Srbiji

"Ako se dogovorimo, ako mi obećaju da našu porodicu više niko neće napadati, ni odrasli, ni deca, ostajemo. Mnogo to želim, srpski jezik je jako lak za mene, ne kažem da već dobro govorim, ali mnogo je prijatan srpski jezik. Mnogo su prijatni i Srbi, ali eto, desila se ova situacija sa decom. Niko ne sme ništa loše da radi mojoj deci, molim vas da to razumete", kaže on.

Odrastao na obali Bajkalskog jezera, Šagzin je diplomirani ekonomista i IT stručnjak, do tridesete je živeo u Rusiji, radio državni posao, kao programer u graničnoj službi. Imao je i svoju štampariju, a onda se uputio preko okeana. U Americi se dodatno školovao i dobio sertifikat za proizvodnju kozmetike od lekovitog bilja, čime se u Srbiji i bavi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala