SAD poslale razarač u Tajvanski moreuz

© AP Photo / Mass Communication Specialist 2nd Class Markus CastanedaRazarač „Ju-Es-Es Džon Mekejn“
Razarač „Ju-Es-Es Džon Mekejn“ - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Američka mornarica poslala je danas ratni brod u Tajvanski moreuz , prvi put pod administracijom Džoa Bajdena, što bi moglo dovesti do novih napetosti između Kine i SAD.

Američka mornarica je potvrdila da je razarač „Ju-Es-Es Džon Mekejn“ imao rutinsku plovidbu u skladu sa međunarodnim pravom kroz Tajvanski moreuz, što pokazuje američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, kao i da će vojska Sjedinjenih Država nastaviti da leti, plovi i izvodi operacije tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo, prenosi „En-Bi-Si njuz“.

Portal navodi da je pitanje Tajvana jedan je od prvih velikih izazova spoljne politike novog američkog predsednika Džoa Bajdena, pošto Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan, a Tajvan koji se odvojio od Kine 1950. godine nije član većine međunarodnih organizacija i podršku mu najviše daju upravo SAD.

Prvog vikenda nakon što je Bajden preuzeo dužnost, Kina je poslala dve velike formacije ratnih aviona blizu Tajvana, što je podstaklo Tajpej da preduzme odbrambene mere, uključujući i podizanje borbenih aviona za nadgledanje kineskih letova.

Peking američke ratne brodove u tranzitu Tajvanskim moreuzom doživljava kao provokacije koje ugrožavaju stabilnost u regionu i ohrabruju pristalice tajvanske nezavisnosti, a nedavne izjave visokih američkih zvaničnika sugerišu da SAD neće povući ove akcije, prenosi Tanjug.

Novi državni sekretar Entoni Blinken u svom govoru prošle nedelje u Senatu istakao je kako su SAD dužne da osiguraju Tajvanu podršku da se odbrani od agresije i da će u tome imati podršku Bajdenove administracije, navodi „En-Bi-Si njuz“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala