Može li se kombinovati ruska i kineska vakcina? Uskoro počinje ispitivanje

© REUTERS / Stephane MaheVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Rusija i Kina u najskorije vreme mogu objaviti o zajedničkim ispitivanjima kombinovanih vakcina protiv virusa korona, saopštio je ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Ministar je podsetio na projekat kombinovane rusko-britanske vakcine – „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) i  kompanije „Astra zeneka“, istakavši da je to važan primer saradnje ruskih i međunarodnih proizvođača vakcine, pritom ne planiraju da se zaustave na tome.

„Ruski fond za direktne investicije dobio je slične zahteve od kineskih proizvođača. Očekujemo da će uskoro biti objavljeno o zajedničkim kliničkim ispitivanjima“, istakao je Manturov.

 On je naglasio da bi klinička ispitivanja kombinovane rusko-britanske vakcine mogla biti odobrena u Ujedinjeim Arapskim Emiratima narednih dana.

„Dokumenti za održavanje kliničkih ispitivanja kombinovane vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) – 'Astra zeneka' uz podršku Ruskog fonda za direktne investicije predati su određenim zemljama, a odobrenje početka ispitivanja i prva vakcinacija očekuju se narednih dana u UAE. Biće proveravana efikasnost kombinovane vakcine protiv virusa korona protiv novih sojeva virusa. Prvi preliminarni rezultati mogu se očekivati već u martu – aprilu“, rekao je Manturov.

Podsetimo, Centar „Gamaleja“, kompanija „Astra Zeneka“, Ruski fond za direktne investicije i kompanija „R Farm“ potpisali su 21. decembra memorandum o saradnji. Dokument predviđa saradnju u razvoju i primeni programa kliničkog istraživanja radi procene kombinovane upotrebe jedne od komponenata vakcine „Sputnjik Ve“ i jedne od komponenata vakcine AZD1222, koju je razvila „Astra zeneka“ u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja „Sputnjik Ve“ je pokazao visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti – efikasnost vakcine iznosi 91,6 odsto.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala