Rusija će pitati Borelja: Šta su radili strane diplomate na suđenju Navaljnom

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Moskva će na sastanku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom pokrenuti pitanje prisustva evropskih ambasadora na suđenju Alekseju Navaljnom, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, nema smisla da se strane diplomate posebno pozivaju u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Sutra ćemo sveobuhvatno pokrenuti to pitanje pred gospodinom Boreljom. Mnogo je diplomata, i ne smatramo da je potrebno da se na sve njih troši vreme, a obavezno ćemo pred Evropskom unijom pokrenuti to pitanje“, istakla je portparolka.

Istovremeno je istakla „da ne bi bilo loše da se sačekaju objašnjenja“ relevantnih ambasada.

„Shvatili smo da je to politička akcija i to nije jedini slučaj. To je deo globalnog procesa, povezanog sa pokušajima mešanja u suverena pitanja Rusije. Što se tiče učešća stranih diplomata na sudskom saslušanju, način na koji je to učinjeno i to kako su oni kasnije bili uplašeni pažnjom koju su izazvali, i što su iz nekog razloga odbili da daju komentare medijima  podsećalo je na diplomatski fleš mob“, smatra Zaharova.

Vrhovni predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj boraviće u zvaničnoj poseti Moskvi od 4. do 6. februara. Diplomata će se sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kao i sa predstavnicima ruskih javnih organizacija. Biće reči o borbi protiv virusa korona, iranskom dosijeu, Ukrajini i situaciji oko Navaljnog. Kako je saopštila njegova pres-služba, uoči posete Borelja ruskoj prestonici pres-služba je razgovarala sa saradnicima osnivača Fonda za borbu protiv korupcije povodom moguće organizacije sastanka Borelja i Navaljnog.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Na saslušanju u sudu prisustvovalo više od 15 zaposlenih u ambasadama različitih zemalja. Zaharova je ranije izjavila da je prisustvo stranih diplomata na suđenju u slučaju Navaljni politička akcija, mešanje u unutrašnje stvari Rusije i samootkrivanje pokušaja Zapada da obuzda Rusiju.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala