Opasno pismo Valentina Incka: Nagoveštaj velike akcije protiv Srpske

© Foto : Radiotelevizija Republike SrpskeDefile u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske.
Defile u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske. - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Ukoliko Narodna Skupština Republike Srpske ne postupi po zahtevu iz opasnog pisma visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, on može da pokrene veliku akciju protiv Srpske, da ukine Skupštinu RS ili da smeni njenog predsednika, što bi dovelo do posledica velikih razmera, upozoravaju sagovornici Sputnjika.

Analitičari objašnjavaju da je ovo ujedno i oproštajno pismo Incka, koji napušta BiH, i njegov pozdrav onima za koje je sve vreme radio - bosansko političko Sarajevo. Njegova uloga je da sprovodi mir, a kao da želi da izazove rat.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pismeno je zatražio od Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od tri meseca oduzme povelje s odlikovanjima koje su dodeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

Opasno pismo - poslednji pokušaj Valentina Incka da nanese štetu Srpskoj

Incko je u pismu praktično optužio srpski narod da nosi kolektivnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH.

Savetnik Milorada Dodika za unutrašnje poslove i portparol SDNS-a Radovan Kovačević kaže da što se Srpske tiče Incko nema apsolutno nikakav kapacitet, i dodaje da je ovo njegov poslednji pokušaj da nanese još po neku štetu RS.

„To je nešto što nas apsolutno ne zanima, a ovo što je napisao je skandalozno i  bilo kakva priča kolektivnoj krivici je nešto što je nedopustivo pogotovu što ove reči dolaze od čoveka koji dolazi iz zemlje koja ima takvu istoriju u Drugom svetskom ratu, znajući da su Srbi drugi najstradalniji narod u Evropi posle Jevreja. Sve što je izrekao za nas je izuzetno uvredljivo i Narodna skupština RS će naravno o svemu tome da zauzme svoj stav koji će biti i te kako jasan svima, pa i Valentinu Incku“, napominje Kovačević.

Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara ističe da Incko, na žalost, ima pravo da zatraži ovako nešto od Narodne skupštine RS ali i da uradi nešto još gore ako se njegova odluka ne sprovede.

Ima mogućnost da ukine Skupštinu RS ako ne postupe po pismu

„On može da ukine Narodnu skupštinu RS ako ne postupi po njegovom zahtevu, može da smeni predsednika Skupštine RS i pokrene razne druge sankcije. Na žalost to je tako jer je jedna rečenica iz mirovnog sporazuma zloupotrebljena - da je visoki predstavnik najviši tumač Dejtonskog sporazuma. Ali šta znači tumač? On treba da sprovodi mir u BiH, a on unosi nemir i ovo je do sada najgore što se moglo dogoditi Srbima i Srpskoj, da im se ovakvo jedno pismo napiše. Bošnjački političari likuju nad njim, da ne kažem da su u ekstazi zbog ovog pisma“, kaže sagovornik Sputnjika.

Kozomari nije jasno zašto je Incko čeko duže od četiri godine da ovako nešto postavi kao uslov RS, i smatra da se iza ovoga krije nešto mnogo ozbiljnije.

„Pretpostavljam da je čekao to jer se planira velika akcija na stezanju vrata Republike Srpske. Žele da ukinu mnoge njene nadležnosti, a ovo je sada verujem početak te akcije i početak pritisaka na RS i Milorada Dodika, kog smatraju ključnim u odbrani interesa RS. Pogrešna je procena, naravno, da bi se sklanjanjem Milorada Dodika lako obračunali sa RS i srpskim narodom. Neće“, decidan je naš sagovornik.

Srbi nisu genocidan narod da bi skidali tu etiketu

Incko nema pravo da optuži ceo srpski narod da je genocidan, napominje naš sagovornik i pita ko je uopšte i stavio Srbima epitet da je genocidni narod, da bi ga sada skidali.

„Zločin srpskog naroda ni po čemu nisu teži od onoga što su Bošnjaci i Hrvati radili Srbima u ovom ratu. Dakle, Incko je prevršio svaku meru i prešao crvenu liniju ovim pismom. Očekivalo se da će na svom odlasku preduzeti neke radikalne mere ali niko nije očekivao da će ovako teško da optuži ceo jedan narod. U savremenoj istoriji nije se dogodilo da ceo jedan narod bude optužen za ratne zločine i genocid, a on je direktno to u pismu naveo“, ističe Kozomara.

On kaže da Incka samo Savet za implementaciju mira može da natera da povuče ovo pismo a to se, kako kaže, neće desiti. S druge strane, kaže da je očigledno da je ovo njegov odgovor na zahtev Skupštine RS da preda izveštaj o svom radu, što je potpuno legalno i na šta RS ima pravo, a što ni jedan visoki predstavnik nije do sada uradio.

Kovačević kaže da, prema Dejtonskom sporazumu i Aneksu četiri, visoki predstavnik mora da preda izveštaj na zahteve Narodne Skupštine i da oni neće od toga odustati, nego će zahtevati od Incka da preda izveštaj o radu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala