Niko se više ne smeje: Kako je ruska vakcina „zapušila usta“ celom svetu

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve" Instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
U početku svet nije hteo ozbiljno da shvati rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), ali se ispostavilo da je izuzetno efikasna i da su uslovi njenog skladištenja jednostavni, stoga je tu vakcinu sada naručilo pedesetak zemalja, uključujući evropske, piše francuski nedeljnik „Žurnal du Dimanš“.

Nedeljnik piše da sam naziv ruske vakcine – Sputnik V, podseća na Hladni rat i da uz njenu pomoć Rusija želi da pokaže čitavoj planeti da je ona ponovo velika supersila.

Kada se vakcina pojavila, Francuska i cela svetska zajednica počele su da izražavaju sumnju u nju, navodi list.

Ali sada, šest meseci kasnije, sa efikasnošću većom od 91 odsto i nepretencioznim uslovima za čuvanje – ruska vakcina sve ređe izaziva šale na svoj račun, pišu autori članka i dodaju da je, uzimajući u obzir poteškoće u isporukama drugih vakcina, „Sputnjik Ve“ za mnoge zemlje postao dobar izlaz.
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Francuski portal: Nestašica vakcina „menja ton“ Evrope prema ruskoj vakcini

List podseća da je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel predložila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zajedničku proizvodnju vakcine ukoliko je odobri Evropska agencija za lekove. Rusija je podnela zahtev za registraciju 20. januara, a prvi podaci o ispitivanju se očekuju u februaru. S druge strane, Mađarska je već odobrila „Sputnjik Ve“ i naručila velike količine vakcine od Rusije.

Kako Rusija uverava, već pedesetak zemalja je naručilo njenu vakcinu u obimu od 1,2 milijardi doza. Među njima je Iran, koji će prvu partiju dobiti u četvrtak, zatim Alžir, u kojem je vakcinacija već počela, a takođe i Indija, Venecuela, Brazil i Argentina.

Francuski nedeljnik ističe da Rusija ne namerava da se zaustavi na tome. U narednim danima bi trebalo da počne proizvodnja druge ruske vakcine. Sa svoje strane, Centar „Gamaleja“, koji je jedan od tvoraca prve ruske vakcine, najavljuje jednokomponentnu „lajt vakcinu“. Rusi takođe rade na još jednoj verziji vakcine, podseća „Žurnal du Dimanš“.

Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Objavljivanje rezultata ispitivanja ruske vakcine ućutkalo kritičare

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala