Nekadašnji basista „Idola“ o koncertu u čast Vlade Divljana: Zažmurite i zamislite da je Vlada tu

Vlada divljan nastup - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Nekadašnji basista „Idola“ Zdenko Kolar koji će nastupiti na koncertu sastava „(ne)normalni“ u čast Vlade Divljana 7. i 8. februara na „Kolarcu“ poručuje da svi u publici treba da zažmure i zamisle da je Vlada tu.

Da je Vlada tu

„Bilo bi patetično kada bih rekao da ga se svakog dana setim, ali se definitivno često zapitam šta bi Vlada uradio da je tu. Doduše, i u ono vreme razmišljao sam šta bi Vlada uradio, pa mi onda taj isti Vlada zakomplikuje život, pošto su njegove ideje ponekad bile ekstremne“, otkriva za Sputnjik Zdenko Kolar.

© Foto : TanjugZdenko Kolar
Nekadašnji basista „Idola“ o koncertu u čast Vlade Divljana: Zažmurite i zamislite da je Vlada tu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Zdenko Kolar

Zdenko Kolar, muzičar, a pre svega prijatelj Vlade Divljana pedeset godina bio mu je muzički partner na sceni, u studiju, na ulici. Nekada komšije i drugari za igru, Divljan i Kolar svirali su zajedno od prvog „Zvuka ulice“ do famoznih „Idola“ i već ozbiljnih „Old stars benda“ i „Nevladine organizacije“.

„Mi smo se međusobno razumeli i sve smo radili sa uživanjem“, priznaje on.

Neke pesme je teško odsvirati bez Vlade

„Neke pesme stvarno me udare. Ima par pesama koje, od kada njega nema, ne volim da sviram. Teško mi padaju. Znam šta smo prolazili dok smo to radili, a sa druge strane, sve njegove pesme zaslužuju da budu odsvirane“, smatra Kolar.

Kao vrhunski muzičar i ritam gitarista, Divljan je svirao na specifičan način što je njegovoj muzici davalo specifičan zvuk.

„Ta tehnika sviranja koju je perfektno razradio i ta sigurnost na bini mi nedostaje. Pored njega uvek sam se osećao sigurno, kao što je i on uvek bio siguran u mene“, otkriva on.

Hajde sanjaj me, sanjaj

Za razliku od prethodnik koncerata Vladi u čast kada su nastupale poznate rokenrol zvezde, ovoga puta Divljanove pesme izvešće mlada, ali izuzetno talentovana ekipa iz sastava „(ne)normalni“.

„Oni jesu mlada ekipa, ali dorasli zadatku“, kaže čuveni basista.

Kolar se sa sastavom „(ne)normalni“ susreo nekoliko puta, a pesme „Idola“ i Vlade Divljana imali su priliku da zajedno izvedu još letos na letnjoj pozornici Bitef art kafea.

„Oni su sjajni svirači, sjajno pevaju, moj kolega basista je odličan. Oni osećaju muziku, a to je najvažnije. Treba otići na svirku, zažmuriti i zamisliti da je Vlada tu“, poručuje on.
Muzika Vlade Divljana ne sme da se zaboravi

Domaćini koncerta, sastav „(ne)normalni“ 7. i 8. februara izvešće nam pesme iz svih perioda muzičke karijere Vlade Divljana, a zahvaljujući kamernoj atmosferi Kolarca, imaćemo priliku i da čujemo prepoznatljive Divljanove balade.

„Još kao mlad izvodio sam pesme Vlade Divljana i ’Idola’ jer su mi se sviđale, a sada sa bendom ’(ne)normalni’ čast nam je da izvedemo njegovu muziku jer ona ne sme da se zaboravi i to je više nego dovoljan razlog da napravimo koncertu Vladi u čast“, kaže za Sputnjik Nenad Jelenković, pevač benda „(ne)normalni“.

Pored Zdenka Kolara, na sceni velike dvorane Kolarčeve zadužbine „(ne)normalnima“ će se pridružiti i Bojan Gluvajić, iz benda „Ničim Izazvan“, kao i Sara Vučenović na violončelu, Ljuba Miodragović koji će svirati ukulele i Uroš Tomović na klaviru.

„Mi smo fanovi koji i pevaćemo fanovima“, naglašava Jelenković.

© Foto : Privatna arhivaSastav „(ne)normalni“ čine Anja Aleksić, Nenad Jelenković, Milan Jančurić, Igor Martinko, Miloš Jovanović, Atila Benke i Branislav Pavlović
Nekadašnji basista „Idola“ o koncertu u čast Vlade Divljana: Zažmurite i zamislite da je Vlada tu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Sastav „(ne)normalni“ čine Anja Aleksić, Nenad Jelenković, Milan Jančurić, Igor Martinko, Miloš Jovanović, Atila Benke i Branislav Pavlović
Uprkos izazovima, Divljan je ostao svoj

U pripremama za nastup, u pokušaju da se što više približe muzici „Idola“ i Vlade Divljana, frontmen „(ne)normalnih“ primećuje da je Divljan sa posebnom energijom i iskrenošću i svirao, i pevao, i prenosio emociju publici.

„Mnogi pevači pričaju na jedan način, a kad pevaju nameštaju svoj glas. Divljan ništa nije nameštao. I ja kad pevam volim da pustim glas pa kako izađe. To što je izlazilo iz njega, stvarno je predivno. On je uvek bio svoj i do kraja je ostao veran muzici“, zaključuje Jelenković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala