Nariškin: Sirijski civili – žrtve „američke demokratizacije“

© AFP 2023 / Sameer Al-Doumy Otac i kćerka šetaju u Barzi, severnom predgrađu Damaska
Otac i kćerka šetaju u Barzi, severnom predgrađu Damaska - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Međunarodna koalicija na čelu sa SAD kriva je za sprovođenje ratnih zločina u Siriji koji su rezultirali smrću mnogih civila – žrtava demokratizacije koju je Vašington nametao na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, smatra direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

U Domu Ruskog istorijskog društva u Moskvi, čiji je Nariškin predsednik, otvorena je izložba „Zločini međunarodne koalicije koju su u Siriji predvodile SAD“. Izložbu je organizovala nevladina organizacija „Fond za istraživanje problema demokratije“.

Materijale predstavljene na izložbi prikupio je Fond na osnovu anketiranja više od 200 sirijskih građana. Oni su ispričali da međunarodna koalicija krši njihova ljudska prava. Relevatnost projekta koji prikazuje događaje u Siriji „u prvom licu“ objašnjava se sprovođenjem velike medijske kampanje o otkrivanju akcija koalicije.

Na otvaranju izložbe, Nariškin je podsetio da je više miliona sovjetskih civila stradalo od ruku nacističkih okupatora i njihovih saučesnika tokom Drugog svetskog rata.

„Nažalost, i danas mnogi stanovnici naše planete nisu zaštićeni od ratnih zločina. Od vremena američke invazije na Irak svet je postao svedok ogromnog broja tragedija u tom velikom i napaćenom regionu Bliskog istoka i Severne Afrike... I u zemljama poput Iraka, Libije i Sirije – stanovništvo je saznalo cenu onih koji sprovode demokratizaciju. Stotine hiljada civila u tim zemljama postali su žrtve“, rekao je on.

Teror koalicije predvođene Amerikom

Nariškin je istakao da su izložbeni materijali ubedljivi dokazi ratnih zločina koji su zaista počinjeni na teritoriji Sirije i da je „obim sakupljenih materijala izuzetno veliki“.

Državna duma Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2018
Rusija: SAD izvršile ratni zločin u Siriji

Kako je navedeno, na izložbi se, između ostalog, prikazuje dokumentarni film koji sadrži razgovore sa stvarnim svedocima zločina koje je izvodila koalicija u Siriji.

„Razgovarali smo sa ženama i decom, od kojih su mnogi izgubili ruke i noge u napadima međunarodne koalicije. Razgovarali smo sa rodbinom ljudi koji su u jednom napadu izgubili svoje porodice. Pričali smo sa izbeglicama koje su proameričke oružane grupe držale u izbegličkim logorima“, rekao je direktor Fonda Maksim Grigorjev.

S tim u vezi, naglasio je da su materijali prikazani u filmu samo mali deo dokaza ratnih zločina koje je počinila koalicija na čelu sa Amerikom, za šta nema nikakvog opravdanja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala