Kina poručila Americi: Spremni smo na odbranu nacionalnog suvereniteta

© Foto : Navy Petty Officer 3rd Class James VazquezAmerički vojni brod razarač "Džon S. Mekejn" u rutinskoj patroli na Južnom kineskom moru
Američki vojni brod razarač Džon S. Mekejn u rutinskoj patroli na Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Peking je poručio da nastavlja da nadgleda američke vojne manevre u blizini kineskog kopna i Tajvana, upozoravajući da je Kina spremna da odgovori na američke pretnje i provokacije.

Govoreći u četvrtak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je novinarima da je Peking pažljivo pratio prolazak američkog ratnog broda kroz Tajvanski moreuz ranije istog dana.

„Kina će nastaviti da održava visok nivo opreznosti u svakom momentu, spremna da odgovori na sve pretnje i provokacije u bilo kom trenutku i odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Vang.

„Nadamo se da će Sjedinjene Države igrati konstruktivnu ulogu za regionalni mir i stabilnost, a ne obrnuto“, dodao je on.

Američka mornarica poslala je danas ratni brod u Tajvanski moreuz, prvi put pod administracijom Džoa Bajdena, što bi moglo dovesti do novih napetosti između Kine i SAD.

Američka mornarica je potvrdila da je razarač „Ju-Es-Es Džon Mekejn“ imao rutinsku plovidbu u skladu sa međunarodnim pravom kroz Tajvanski moreuz, što pokazuje američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, kao i da će vojska Sjedinjenih Država nastaviti da leti, plovi i izvodi operacije tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo.

Peking je više puta pozivao Vašington da se pridržava principa „jedne Kine“ i da ne preduzima akcije koje bi naštetile kinesko-američkim odnosima, kao i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.

Ipak, Tajvan zadržava svoju nezavisnost od Kine i nova administracija Bajdena je ponovila svoju „čvrstu“ posvećenost odbrani ostrva, prenosi RT.

Peking je takođe pozvao SAD da odustanu od izvođenja vojnih manevara u spornim vodama u blizini Kine i oko njih.

Samo nekoliko dana nakon što je Džo Bajden stupio na dužnost, američka grupa koju su predvodili „Ju-Es-Es Teodor Ruzvelt“ i tri ratna broda ušla su u Južno kinesko more, označavajući nastavak poteza povučenih tokom Trampove administracije. Američka vojska rekla je da je ovaj potez promovisanje „slobode mora“.

Peking je pozvao Bajdenovu administraciju da se aktivnije uključi u dijalog kako bi smanjio nagle napetosti između supersila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala