Grčki mediji vladi: Odmah nabavite „Sputnjik Ve“! To je jedina nada da se spase leto

CC0 / Pixabay / Pogled na Akropolj čije centralno mesto zauzima Partenon
Pogled na Akropolj čije centralno mesto zauzima Partenon - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Grčka treba hitno da obezbedi rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), to je jedina nada da se spasi turizam ovog leta, piše uticajni grčki list „Demokratija“. „Evropska komisija se probudila i žuri da odobri vakcinu. Nemci već hitaju, a mi spavamo. Nabavite ‘Sputnjik Ve’  odmah“, piše list.

U članku se navodi da je, prema mišljenju stručnjaka, ruska vakcina „daleko bezbednija, efikasnija i jednostavnija za primenu“. Ona ne zahteva ni čuvanje na izuzetno niskim temperaturama.

„Svi sada žele ‘Sputnjik Ve’ . Evropske zemlje, jedna za drugom, okreću glavu ka istoku posle problema koje je Evropa izazvala u programu vakcinacije nepovoljnim ugovorima koje je potpisala“, navodi se u članku.

Dodaje se i da nemački, francuski i španski ministri podržavaju rusku vakcinu.

„To je jedina nada da se spase leto i izbegne fijasko“, piše „Demokratija“ i podseća da je Mađarska već počela da dobija rusku vakcinu ne čekujući odobrenje evropskog regulatora.

U Grčkoj se nadaju da će do početka turističke sezone vakcinisati veći deo stanovništva. Zbog karantina država je pretrpela velike gubitke u sferi turizma koju nazivaju „teškom industrijom“ grčke privrede zbog njenog značaja.

Novinari su uputili vladi pitanje da li se razmatra mogućnost isporuke ruske vakcine.

„Što se tiče vakcine ‘Sputnjik Ve’ mi se kao vlada krećemo u evropskim okvirima po pitanju nabavke vakcina.  Mislim da tema ruske vakcine nije aktuelno jer je Evropska agencija za lekove još nije odobrila “, kaže portparol vlade Hristos Tarantilis.

Grčka dobija vakcine „Fajzer“ i „Moderna“, a očekuje se početak isporuka vakcine „AstraZeneka“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala