Gorbačov: Izumitelji vakcine „Sputnjik Ve“ zaslužili Nobelovu nagradu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov
Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov smatra da su izumitelji vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zaslužili Nobelovu nagradu i slaže se sa idejom da budu predloženi za ovu prestižnu nagradu.

„Da, oni to zaslužuju. U osnovi njihovog rada je ljudski život“, rekao je Gorbačov, i sam dobitnik Nobelove nagrade.

Prema njegovim rečima, uspeh preparata Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“ potvrđuje da je nauka u zemlji u dobrom stanju.

Prvi predlog da izumitelji vakcine budu kandidovani za ovu nagradu stigao je prošlog oktobra iz Dume, tj. Komiteta za zdravstvo.

Podsetimo, ugledni naučni časopis „Lanset“ saopštio je juče da je „Sputnjik Ve“ sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto.

Nakon iznošenja tih podataka, nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da ruska vakcina ima dobre pokazatelje, a da će Berlin i Brisel pozdraviti sve vakcine u EU nakon što ih registruje Evropska agencija za lekove.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala