Demokrate pozvale Trampa da svedoči pod zakletvom

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Demokrate u Predstavničkom domu, koje imaju ulogu tužioca na predstojećem suđenju Donaldu Trampu u Senatu, pozvale su danas bivšeg predsednika SAD da svedoči pod zakletvom u tom postupku.

Predstavnički dom je prošlog meseca opozvao Trampa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bele kuće u kojem je pozvao svoje pristalice da se „bore“ protiv njegovog poraza na izborima.

Trampovi advokati su ove nedelje odbacili optužbe, tvrdeći da je Tramp „savesno obavljao dužnost predsednika“ i da su njegove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare zaštićene prvim amandmanom američkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora.

„U svetlu vašeg osporavanja ovih faktičkih navoda, pozivam vas da svedočite pod zakletvom o vašim postupcima 6. januara 2021. godine, pre ili tokom suđenja za opoziv u Senatu“, napisao je demokratski kongresmen Džejmi Raskin, zadužen za proces opoziva, u pismu Trampu i njegovim advokatima, prenosi „Glas Amerike“.

Raskin je od Trampa zatražio da svedoči između 8. i 11. februara.

„Ako odbijete ovaj poziv zadržavamo sva prava uključujući i pravo da na suđenju ustvrdimo da se iz vašeg odbijanja da svedočite može izvući negativan zaključak u pogledu vaših poteza (ili izostanka istih) 6. januara 2021.godine“, napisao je Raskin.

Još nije poznato da li će Tramp pristati na zahtev demokrata, a njegovi predstavnici nisu odgovorili na molbe za komentar.

Suđenje Trampu trebalo bi da počne naredne nedelje, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala