Bajden obećao: Nateraćemo Rusiju da „plati“ za sve

© AP Photo / Carolyn KasterDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izjavio je da će Amerika „naterati Rusiju da plati“ za svoje postupke.
„Za razliku od mog prethodnika, jasno sam stavio do znanja predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da su dani kada će SAD popuštati pred agresivnim akcijama Rusije, kao što su mešanje u naše izbore, sajber napadi, trovanje svojih državljana – odbrojani. Bez dvoumljenja ćemo terati Rusiju da plati i štitićemo ključne interese našeg naroda. Takođe ćemo biti efikasniji po pitanju Rusije, kada budemo radili u kolaciji sa partnerima-istomišljenicima“, rekao je američki lider tokom govora u Stejt departmentu.

Bajden je prvi put javno pozvao ruske vlasti da odmah oslobode Alekseja Navaljnog.

„Politički motivisano pritvaranje Navaljnog i ruski pokušaji da uguše slobodu okupljanja – to je pitanje koje kod nas i cele međunarodne zajednice izaziva duboku zabrinutost. Navaljni je bio na meti, jer je razotkrivao korupciju. Treba da bude oslobođen odmah i bezuslovno“, rekao je Bajden.

Osvrnuo se i na produženje Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom, rekavši da to pokazuje da su SAD spremne da razgovaraju i sa protivnicima.

„Diplomatski ćemo komunicirati sa našim protivnicima i konkurentima tamo gde je to u našim interesima i gde se poboljšava bezbednost Amerikanaca. Zato su SAD i Rusija juče produžile sporazum START 3 na pet godina, čime je sačuvan jedini sporazum između naših zemalja koji osigurava nuklearnu bezbednost“, istakao je američki predsednik.

Ranije je portparolka Bele kuće Dženifer Psaki saopštila da Bajden namerava da sarađuje sa Rusijom, ali i da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o nesuglasicama među zemljama.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala