Bajden nominovao bivšeg ambasadora u Moskvi za šefa CIA

CC0 / / Sedište CIA u Lengliju, Virdžinija.
Sedište CIA u Lengliju, Virdžinija. - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden zvanično je nominovao bivšeg zamenika državnog sekretara Vilijama Barnsa za novog šefa CIA.

„Nominacija je upućena Senatu: Vilijam Džozef Barns predložen je za direktora Centralne obaveštajne agencije", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Sada je na Senatu da odobri predlog nakon saslušanja kandidata.

Izbor je prvobitno objavljen 11. januara, a došao je neočekivano, jer će Barns biti prvi karijerni  diplomata koji je ikada bio na čelu CIA.

Barns je službovao kao viši direktor za poslove Bliskog Istoka i Južne Azije u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost između 2001. i 2005. godine i bio je među zvaničnicima koji su upozorili predsednika Džordža V. Buša da  ne ruši iračku vladu 2002. godine.

2005. godine postao je američki ambasador u Rusiji, radeći u Moskvi do 2008. godine, a nakon toga službovao je kao zamenik državnog sekretara 2011-2014.

Diplomata je navodno bio "na mestu prvog čoveka" američkih pregovora sa Teheranom, u vezi sa sa iranskim nuklearnim programom. Takođe je bio jedan od aktivnih zagovornika politike „resetovanja“ iz 2009. godine, pokušavajući da suzbije eskalirajuće tenzije između Moskve i Vašingtona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala