Austrijski kancelar: Pri registraciji vakcina nema mesta za geopolitičke tabue

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaKutije sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve" u komori za skladištenje
Kutije sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve u komori za skladištenje - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Evropska agencija za lekove (EMA) moraće da razmotri prijave za registraciju ruskih i kineskih vakcina protiv kovida u Evropskoj uniji, po tom pitanju ne bi trebalo da postoje geopolitički tabui, smatra austrijski kancelar Sebastijan Kurc.
„Prilikom registracije vakcina ne treba da postoje nikakvi geopolitički tabui. Evropska agencija za lekove bi trebalo, naravno, da proveri da li postoji mogućnost da se kineske ili ruske vakcine registruju“, napisao je Kurc na Tviteru.

Austrijski kancelar je dodao da je u borbi protiv pandemije važna svaka dodatna vakcina – efikasna i registrovana.

​„Ovu pandemiju možemo da pobedimo samo zajedno međunarodnom saradnjom“, dodao je on.

Ministar zdravlja: Poreklo preparata nije važno

Sa svoje strane, ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober je, govoreći o mogućoj registraciji ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u EU, izjavio da će biti zadovoljan zbog svake vakcine koja je uspešno prošla verifikaciju Evropske agencije za lekove.  

Pakovanja vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Španski list: „Sputnjik Ve“ može da pomogne EU u borbi protiv kovida

„‘Sputnjik’... Meni lično je svejedno kako se vakcina zove, mesto proizvodnje i stvaranja. Sve uvek zavisi od kvaliteta koji u Evropi proverava EMA. To znači da vakcine treba da prođu određenu proveru. I obradovaću se svakoj vakcini koja uspešno prođe tu proveru, jer ću znati da je to odlična vakcina“, odgovorio je Anšober na konferenciji za novinare upitan da li će Austrija podržati prijavu za registraciju ruske vakcine „Sputnjik Ve“.

On je dodao da Austrija za sada očekuje da se u najskorije vreme odobri vakcina kompanije „Džonson i Džonson“.

Ranije je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev saopštio da je Fond podneo dokumente za registraciju Evropskom lekarskom udruženju, a da bi Evropska unija mogla da odobri upotrebu ruske vakcine „Sputnjik Ve“ početkom marta.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je u utorak rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala