Amerika obustavlja povlačenje svojih vojnika iz Nemačke

© MARTIN GOLDHAHNAmerički vojnici u nemačkoj vojnoj bazi Ramštajn
Američki vojnici u nemačkoj vojnoj bazi Ramštajn - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da će Džo Bajden danas objaviti odluku o obustavljanju povlačenja američkih trupa iz Nemačke.
„Danas će biti objavljeno da će šef Pentagona Lojd Ostin revidirati raspored američke vojske u svetu i, kao deo ovog procesa, obustaviti povlačenje američke vojske iz Nemačke“, rekao je Salivan.

Primetio je da će pod Bajdenom raspoređivanje američke vojske u inostranstvu „biti u skladu sa našim nacionalnim prioritetima u sferi bezbednosti i diplomatije“.

Američki vojnici na vežbama u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Američki vojnici ostaju u Nemačkoj: Zamrznuta Trampova odluka

Prošli američki predsednik Donald Tramp objavio je u junu 2020. godine da je odlučeno da se 12.000 američkih vojnika povuče iz Nemačke u susedne evropske zemlje i u Ameriku. U Nemačkoj je nameravao da ostavi 25.000 vojnika.

Tramp je tada objasnio da je doneo ovakvu odluku jer smatra da Nemačka ne izdvaja dovoljno novca za odbranu i samim tim ne ispunjava očekivanja NATO-a. Prema njegovim rečima, ako Berlin poveća budžet za odbranu, on će vojsku vratiti u Nemačku.

Predstavnici Pentagona su u julu izjavili da će povlačenje američkih vojnika iz Nemačke i njihova preraspodela, koju je odobrio predsednik Amerike, ojačati „obuzdavanje“ Rusije i ojačati NATO.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala