Zelenski o sankcijama televizijskim kanalima: Ukrajina podržava slobodu govora, ali ne i propagandu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sednici Vrhovne rade
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sednici Vrhovne rade - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je odluka o uvođenju sankcija televizijama „112 Ukrajina“, „Njuzvan“i „ZIK“ bila teška, Ukrajina podržava slobodu govora, ali ne i propagandu.
„Sankcije su teška odluka. Ukrajina odlučno podržava slobodu govora. Ali ne i propagandu koju finansira zemlja agresor koja podriva Ukrajinu na putu ka Evropskoj uniji i evroatlantskim integracijama. Borba za nezavisnost je borba u informacionom ratu za istinu i evropske vrednosti“, napisao je Zelenskii na Tviteru.

U utorak uveče Zelenski je svojim ukazom stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju sankcija na period od pet godina protiv televizija „112 Ukrajina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ i poslanika Vrhovne rade iz stranke Opoziciona platforma – Za život Tarasa Kozaka, koji je vlasnik ovih kanala. Televizije koje su se našle na udaru sankcija su opozicione i u njima su najčešće gostovali poslanici Opozicione platforme – Za život, koja je osudila ovu odluku i nazvala je ispoljavanjem diktature i kršenja slobode govora u zemlji.

Na spisku ograničenja koja se primenjuju na TV kanale nalaze se blokiranje aktiva, ograničavanje trgovinskih operacija, sprečavanje povlačenja kapitala iz Ukrajine, obustavljanje izvršenja ekonomskih i finansijskih obaveza, ukidanje ili suspendovanje licenci i drugih dozvola. Kompanijama je takođe zabranjeno korišćenje ukrajinskih izvora radio-frekvencija i reemitovanje TV programa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala