„Izvući će ih iz najmračnijeg ćoška“: Zaharova o razlozima Amerike za uvođenje sankcija Rusiji

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na mogućnost da SAD uvedu sankcije protiv Rusije zbog Alekseja Navaljnog, rekavši da ta zemlja uvek izmišlja razne razloge za uvođenje antiruskih sankcija i da joj za to nisu potrebni konkretni razlozi.
„Nije ih briga za suštinu problema, to je sigurno. Americi ne treba nikakav razlog. Ukoliko on postoji, ona će ga izvući iz najmračnijeg ćoška, a ukoliko ga nema – izmisliti i stvoriti. To je taktika koja je korišćena 2020. godine, 2016. godine, 2011. godine. Ta politika pokušaja obuzdavanja sprovodi se već dugi niz godina. I mi vidimo da Amerikanci koriste najrazličitije razloge. Za to im nije potrebno da znaju stvarno stanje, da se udubljuju u suštinu pitanja i da se razumeju u to“, rekla je Zaharova na Jutjub kanalu „Solovjov lajv“.

Ona je podsetila da Vašington redovno preti Rusiji sankcijama.

„Nisu li Amerikanci najavili sankcije prošle nedelje, pre mesec dana, pre šest meseci? Kada to čujem, setim se svakog prethodnog puta kada su najavljivali sankcije“, dodala je ona.

Istovremeno, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov je istakao da Amerika u svakoj temi koja se tiče Rusije vidi skrivenu pretnju i da ne treba obraćati pažnju „zabrinutosti“ Vašingtona.

Komentarišući saopštenje Stejt departmenta da Sjedinjene Američke Države rade na proceni navodnih ruskih pretnji, Džabarov je rekao sledeće:

„To je tako nejasna fraza. Za Ameriku svaka tema u vezi sa Rusijom predstavlja 'pretnju'“, rekao je on.

On smatra da ne bi trebalo obraćati pažnju na takve izjave.

„Neka SAD odrede gde vide pretnje, neka nam ih iznesu, a mi ćemo na to odgovoriti sa 'da' ili 'ne'“, zaključio je političar.

Podsetimo, američki republikanski senator Mit Romni saopštio je u utorak da će nakon presude ruskog suda u slučaju Alekseja Navaljnog ove sedmice predstaviti američkom Senatu nacrt zakona o uvođenju sankcija protiv „odgovornih lica“.

Sud u Moskvi promenio je u utorak uslovnu kaznu zatvora ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom na zatvor od 3,5 godine u slučaju „Iv Roše“. Razlog za ovu odluku je to što se opozicionar prošle godine nije javljao na pozive inspekcijske službe. Nakon toga su zapadne zemlje pozvale Rusiju da oslobodi Navaljnog. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je Zapad da se ne meša u pitanja suverene zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala