„Makar neka pogledaju filmove“: Rusija posavetovala Pentagonu da se nuklearno opismeni

© Foto : PixabayNuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov prokomentarisao je reči američkog admirala Čarlsa Ričarda o tome da SAD moraju da budu spremne za nuklearni rat protiv Rusije ili Kine, poručivši Pentagonu da se nuklearno opismeni. Iz Državne dume Rusije poručuju da profesionalni vojnici ni u najgorim snovima ne zamišljaju nuklearni rat.

Puškov je apelovao na Pentagon da razmisli kako da spreči nuklearni sukob, a ne o tome kako Amerika „može da ga isprovocira korišćenjem konvencionog oružja“.

Osim toga, senator smatra da u Vašingtonu i dalje ne shvataju šta je nuklearni rat.

„Makar neka pogledaju filmove – na primer 'Dan posle'. Neophodno ih je nuklearno opismeniti“, naglasio je Puškov.

Nuklearni rat ni u najgorim snovima

Komentarišući izjavu admirala o mogućnosti nuklearnog rata s Rusijom, zamenik predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov istakao je da se profesionalni vojnik i u noćnoj mori plaši da zamisli takav razvoj situacije.

„Nijedan zdravorazumski vojnik, profesionalac čak ni u najgorim snovima ne može da zamisli početak nuklearnog rata“, smatra Džabarov.

S tim u vezi, dodao je da sadašnji vojnici po pravilu ne vole da pričaju na tu temu i da se „strahovito plaše da bi to moglo da se desi“.

Jedino novo — ideja o povećanju odbrambenog budžeta

Istovremeno, poslanik Državne dume Rusije je u razgovoru sa „RT“ izjavu Ričarda nazvao „još jednim govorom za medije“.

Kako je rekao, u toj izjavi nema ničeg novog, ali postoje misli o povećanju odbrambenog budžeta.

„I tokom pandemije je distrakcija stanovništva još jednim navodnim pretnjama sa ruske strane — dobar povod da se Kongresu traži novac. Tako da tu nema ničeg novog. Ranije su zaplašivali sovjetskom pretnjom, a sada ruskom. S druge strane, budžet Pentagona je pod parolom brige o zemlji porastao do neverovatnih razmera“, zaključio je Balbek.

Ranije je Ričard u članku za februarsko izdanje zvaničnog lista Američkog pomorskog instituta naveo da Pentagon od raspada SSSR-a nije morao da razmatra verovatnoću direktnog vojnog sukoba sa nuklearnom silom, ali da se sada situacija promenila.

„Postoji realna mogućnost da bi regionalna kriza sa Rusijom ili Kinom brzo mogla eskalirati u sukob sa upotrebom nuklearnog oružja, ako one budu smatrale da bi nakon poraza uz upotrebu konvencionalnog oružja nastala pretnja za politički sistem ili državu“, izjavio je američki admiral.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala