„Susam iz Indije je već dugo otrovan“: Šta će se dogoditi na srpskom tržištu?

CC0 / Pixabay / Susam
Susam - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Kako će nedavno povlačenje indijskog susama sa tržišta brojnih evropskih zemalja uticati na potrošnju u Srbiji?

Ubrzo nakon što je prošle nedelje stigla vest da je sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda sa susamom, granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije.

Juče je objavljeno i to da je kompanija "Delez Srbija" saopštila da je iz svih objekata povukla proizvod privatne robne marke "Premia susam seme" od 100 grama, proizvođača "Moravka pro".

Sve ovo navodi na pitanje šta će se desiti sa onima koji u Srbiji prave proizvode od susama. Takvih je, ipak, po svemu sudeći, malo, a nisu uvek ni otvoreni za razgovor na ovu temu.

CC0 / Pixabay / Vest da indijski susam nije bezbedan po zdravlje nije nikakva novost, tvrde u firmi "Alvasari" koja godinama koristi susam iz Sudana zato što je prirodan i bez hemikalija.
„Susam iz Indije je već dugo otrovan“: Šta će se dogoditi na srpskom tržištu? - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Vest da indijski susam nije bezbedan po zdravlje nije nikakva novost, tvrde u firmi "Alvasari" koja godinama koristi susam iz Sudana zato što je prirodan i bez hemikalija.

Jedini komentar B92 je uspeo da dobije iz firme "Alvasari" u Beogradu koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom paste od susama (tahini) i alve.

"Vest da indijski susam nije bezbedan po zdravlje nije nikakva novost, on je već dugo otrovan raznim hemikalijama koje se koriste da ne bi užegao na tom dugom putu ka evropskim zemljama. Ljudi ovde su sada obratili više pažnje na to pitanje, jer je cela priča potekla iz Mađarske", napominju u ovoj firmi.

Kako dodaju, to je i razlog zbog kog svoje sirovine nabavljaju iz drugog kraja sveta.

"Već 15 godina koristimo susam iz Sudana, koji je prirodan, bez hemikalija i nismo imali nikakvih problema", ističu.

Naglašavaju, ipak, da očekuju promene na tržištu.

"Sigurno će biti velikog pada prodaje susama, pekare će takođe izbegavati da ga koriste", predviđaju u toj firmi.

Uprkos svemu tome, Šef Odseka Granične fitosanitarne inspekcije Subotica Ivan Tomašev rekao je nedavno za RTS da "ne treba da izbegavati kupovinu proizvoda od susama koji je hranljiv, treba nastaviti sa kupovinom, a inspekcija će raditi svoj posao i sprečiti ulazak susama sa sadržajem etilen-oksida koji je veći od dozvoljenog".

Naglasio je takođe da "jedan hleb sa susamom i sa povišenim sadržajem etilen-oksida ne može toliko da utiče na zdravlje, da nema potrebe za panikom i da treba da nastaviti život dalje".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala